Het köttfärssås med chili och kakao

Het köttfärssås med chili och kakao

Blir det mycket köttfärssås hemma? Jag vet många som har det som ”standardrätt” hemma, rätten man alltid faller tillbaka på om man inte kommer på något annat. Och visst är det gott och smidigt med köttfärs. En av de stora fördelarna är att köttfärssåsen kan koka en halv eftermiddag och bli gudomligt god, men samma rätt kan kokas bara en kort stund och bli nästintill lika god. Jag har haft en lugn söndag och passade därför på att koka köttfärssås till morgondagens middag. Så skönt att ha middagen klar imorgon!

Det blev en het köttfärssås för att skrämma bort sambons elaka baciller, efter ett väl beprövat chili con carne-recept av Marcus Auuööla.. Ajalla… Äh, han den lille, lockige kocken på tv, du vet. Chilihet, kakaomustig köttfärssås. Sjukt gott.

Het köttfärssås med chili och kakao (4-6 port.)

600 g nötfärs
Smör/olja att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (4 om du kokar längre tid)
1-2 msk hackad, färsk chili
1 pkt bacon, ca 140 g
3 msk tomatpuré
1/2 msk kakao
1/2 msk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk timjan
3-5 dl rött vin (efter koktid och eget tycke)
Salt, peppar
(En skvätt grädde/crème fraiche att runda av smaken med)
(Persilja till garnering)

Bryn färsen tills den fått fin färg. Tillsätt finhackad gul lök och vitlök, chili samt strimlat bacon och bryn ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, kakao, spiskummin, oregano, timjan samt rött vin. Låt koka så länge som du har tid med: allt från 10-15 minuter till 2-3 timmar (ju längre desto bättre, så klart). Smaka av med salt och peppar. Runda eventuellt av smaken med en liten skvätt grädde.

Servera med pasta i valfri form. En bönsallad med persilja, äpple och mandel är också gott till – tillför sötma och crunch som passar bra till den chiliheta köttfärssåsen.

Het köttfärssås, vardagsmat
En lugn söndag som denna hinner du kanske koka köttfärssåsen lite längre tid. En vanlig tisdag räcker det med en kortare koktid. Köttfärssåsen blir god hur som!

Eftersom sambon är krasslig så har vi tagit det ytterst lugnt idag. Jag passade på att laga mat – att veva lite i en gryta gör mig lugn. Kvällen bjuder på pulled pork (så god att man tror man har dött och kommit till mathimlen), film och kanske lite glögg- och ostmys om vi orkar. Hoppas att din helg varit bra och att nästa vecka fortsätter på samma vis!

19 kommentarer

  1. Låter onekligen som en mysig söndag, fast krassligheten kunde ni ju sluppit! Skönt att bara få ta det lugnt då.

    Köttfärssås kan ju varieras i det oändliga, perfekta kylskåpsrenset.

    ha en bra vecka,
    kram

    Svara
    • Man behöver en extra anledning till att slappa ibland, då kan en lagom stor förkylning vara bra ;) Sambon ligger dock och feberfrossar och sover mest hela dagen, då är det väl inte så bra längre…

      Ha en bra vecka ni med! :)

      Svara
  2. Måste våga ha i lite andra grejor i min köttfärssås, är alldeles för feg tror jag! Ditt recept låter gott och du har rätt, köttfärssås kan stå på spisen hur länge som helst utan att bli sämre ;-)

    Se till att bli av med baciller osv. och ha en bra söndagkväll!

    Svara
  3. Haha den lille lockige haha!

    Har sett recept med mörk choklad i men aldrig med kakao i… vad jag minns. Testade i somras att göra en marinad med choklad och chili… blev gott så jag kan tänka mig att detta blev godkänt :)

    Svara
  4. Kakao i mat är supergott, det har jag ofta både i köttfärssås och köttgrytor. Jag har ett recept på köttfärssoppa med kakao, som är riktigt härligt i höstrusket. Hoppas sambon kryar på sig, och att du slipper bli sjuk. Själv har jag också tillbringat helgen i sängen tillsammans med elaka baciller. Inte kul!

    Svara
  5. Förstapris till den som kan uttala det namnet rätt :-) Tur att man inte behöver utan kan nöja sig med att bläddra bland hans recept och bli inspirerad. Gjorde jag senast i går faktiskt!

    Kakao och chili låter ljuvligt gott. Liksom choklad i en chiligryta. Ska bli kul att se hur du gör din dragna gris – det finns så många varianter och jag har inte gjort det ännu… Tror att det är det där med framförhållningen.

    Hoppas maten motade bacillerna!

    Svara
    • Han är duktig! Kanske är det krångliga namnet som gör recepten extra finfina :)

      Det är väl chokladen i kakaon som gör det, så det är nog ungefär samma resultat kan jag tänka mig! Du måste testa om du inte gjort det än :)

      Svara

Skriv en kommentar.