Hemmagjorda hamburgare

På den tiden jag fortfarande sprang på barnkalas så var hamburgare hårdvaluta. Om någon hade hamburgare istället för korv (det var de enda alternativen som fanns) på sitt barnkalas så visste man att det var ett bra barnkalas.

Hamburgare recept

Hamburgare är fortfarande en av mina favoriter, men nu för tiden gärna hemmagjorda och allra helst grillade. Det är finfina grejer, det!

Jag läste någonstans (frågan är om det inte var Jonas Cramby som tipsade?) om att blanda vanlig nötfärs med bacon för att få rätt fetthalt i hamburgare, om man inte hittar högrevsfärs eller maler själv. Högrevsfärs är fetare än vanlig färs och det extra fettet gör hamburgarna saftiga och goda. Ägg eller extra kryddning mer än salt och peppar behövs inte i hamburgarna.

Det här är en lite rökig burgare, med bacon (gånger två om du har det i färsen!) och rökt paprikapulver i hamburgerdressingen. Vardagslyx!

Hemmagjorda hamburgare (4 st.)

Hamburgare:

600 g högrevsfärs (alt. 500 g vanlig nötfärs + 1 pkt bacon, hackat)
Salt, peppar

Hamburgerdressing à la kokboken Nytt bröd:

1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl crème fraiche (alt. matlagningsyoghurt)
2 msk majonnäs
1 msk ketchup
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk sambal oelek
1 krm cayennepeppar
Salt

Tillbehör:

Bacon, salladsblad, tomat, rödlök, ost, hamburgerbröd

Krydda färsen med salt och peppar och forma till 4 hamburgare, större än du vill ha dem när de är klara eftersom de drar ihop sig under stekningen. Låt ligga i rumstemperatur medan du rör ihop dressingen och förbereder tillbehören. Stek eller grilla hamburgarna tills de har fin färg på ena sidan, vänd, lägg på ost och låt andra sidan också få fin färg.

Hamburgare med bacon eller högrev, utan ägg
Gör hamburgarna större än du vill ha de färdiga, de drar ihop sig under stekningen.

Tillbehör till hamburgare
Förbered tillbehören innan du sätter igång med att steka eller grilla hamburgarna.

Hamburgare med ost
Lägg osten på hamburgarna efter första vändningen, så hinner den smälta så här fint…

Grilla hamburgare
LHamburgerbröd surdeg

En grillpanna är en bra kompromiss när vädret inte inbjuder till att dra ut grillen. Då får du de där läckra ränderna ändå, och snygg mat smakar ju på något vänster godare. Glöm för guds skull inte att grilla på bröden lite också, så blir de extra goda (och snygga!).

Vi testade de nya bröden Brooklyn Burger Buns från Korvbrödsbagar’n. Surdeg, trevlig yta och god smak. Överlag ett okej hamburgerbröd om man inte vill baka själv!

Hemmagjorda hamburgare recept
Hamburgaren är klar – vassego’ och hugg in!

6 kommentarer

Skriv en kommentar.