Hemmagjord falafel

Hemmagjord falafel, snabbt!
Kikärtsbollar, falafel

Nåja. De är inte de snyggaste falaflarna som du skådat. Men jag har friterat och huset står kvar, så jag är nöjd. En god middag fick vi också. Har du ätit falafel någon gång? Hemmagjord eller bortgjord? (Höhö.) Det är i alla fall kanongott och kan charma nästan vilken köttätare som helst.

Smeten gör jag ganska lös, eftersom falafeln annars kan bli väldigt torr efter du tillagat den. Den blir svår att forma, men det är inte så noga – bara klutta ner smeten i oljan så stelnar smeten. Du kan kalla de rustika om det känns bättre. Det syns ju i alla fall att de är hemmagjorda!

Hemmagjord falafel med sötkryddig sås (4 port.)

2 burkar kikärter
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 ägg
2-3 msk potatismjöl
2 tsk citronsaft
1 tsk spiskummin
1-2 msk färsk, hackad persilja (alt. koriander)
1 tsk salt
Olja att fritera/steka i

Sötkryddig sås:

2-3 dl turkisk yoghurt
1 msk honung
1 tsk spiskummin
1/2 – 1 tsk chilipulver
1/2 tsk salt
1/2 dl färsk persilja (alt. mynta)

Mixa avsköljda kikärter med vitlök till en (halv)slät massa. Tillsätt olivolja och ägg och blanda i potatismjöl tills du har en tjock, kladdig gröt. Krydda med citronsaft, spiskummin, persilja och salt. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Hetta upp olja i en stek- eller traktörpanna. Klutta ner smeten i pannan (ungefär 1 msk till varje i lagom) och fritera tills de har en fin yta runtom.

Servera falaflarna med såsen, sallad och bulgur, ris eller annat gryn. Eller i pitabröd kanske?

Hemmagjord falafel på kikärter

… Om du har ett fint hus – eller en fin kropp – som du är väldigt rädd om och känner dig lite osäker på det här med friteringen så går det bra att steka falaflarna också, även om de inte får samma yta då, såklart. Jag gjorde väl något mellanting – inte så mycket olja så det täcker kikärtsbollarna (som det brukar vara i en fritös) men tillräckligt mycket olja för att jag ska ha svårt att kalla det för att steka. Min nya traktörpanna med höga kanter (och locket nära tillhands) var till stor hjälp. Det är inte svårt alls. Börjar det fräsa och skvätta för mycket, sänk värmen.

18 kommentarer

  1. Ja, falafel är så otroligt gott!! Äter båte bortgjorde och hemmagjorda ;)
    Har förövrigt hittat en helt underbar affär i trollhättan där de bara har utländsk mat från mellanöstern. Jag blir helt tokig när jag går där för det är ju billigt också!!!
    Ha det gott/Emma

    Svara
  2. Kaxigt att göra egen falafel! Jag är inte särskilt förtjust i kikärtor så det faller ju lite på det. Men såsen verkar jättegod och i ett pitabröd med en massa grönsaker skulle det säkert funka. Som sagt, kaxigt att du gjorde egna och jag tycker de ser fina ut med tanke på det som är i och själva tillagningsmetoden.

    Trevlig söndagskväll!

    Svara
  3. Tack för ett bra ”grundrecept” på falafel! Gjorde dem nyss och de ser jättefina ut, smidigt och enkelt. Hade lite annan kryddning och så hade jag lite större bitar av kikärter i den finmixade smeten.

    Svara

Skriv en kommentar.