Havrepannkakor (glutenfria!)

Nu är det dags för temavecka! Bloggen, Facebook och Instagram kommer att fyllas med tips och recept på en enda vardagsfavorit: pannkakan! Det kommer att bli tips på matiga tillbehör, nya recept och tillbakablickar i arkivet. Pannkakor har fått ett oförtjänt dåligt rykte och jag vill visa att de kan varieras på massor av vis. Hoppas att du gillar det!

Först ut är matiga pannkakor av havregryn, som jag serverade med mosad avokado, blåbär, chiliflakes och pocherat ägg. Helt galet god smakkombo. Helt ärligt. Missa. Inte.

Matiga tillbehör till pannkakor

Havrepannkakor alltså. Havre är glutenfritt, men vanliga havregryn kan ändå innehålla gluten eftersom det odlas och hanteras på samma ställen. Ska du göra helt glutenfria havrepannkakor behöver du därför köpa havregryn som uttryckligen är glutenfria. Är du inte glutenintolerant kan du använda vanliga havregryn och ändå få pannkakor med mycket mindre gluten än vanliga pannkakor på vetemjöl. Variation är alltid (alltid!) bra.

Havrepannkakor

Låt gärna pannkakssmeten stå och svälla några timmar, till exempel över dagen. Då blir pannkakorna lättare att steka. Gör smeten innan du går till jobbet så är det bara att plocka fram den ur kylen och börja steka när du kommer hem.

Havrepannkakor (ca 12 st)

4 dl havregryn
2 msk potatismjöl
1/2 tsk salt
8 dl mjölk
4 ägg
Smör/olja att steka i

Mixa havregrynen till ett mjöl och blanda sen med potatismjöl och salt. Vispa ner lite mjölk i taget tills du får en klumpfri smet. Vispa ner resten av mjölken och äggen. Hetta upp fett i en stekpanna och häll ner smet (ca 1 dl per pannkaka). Snurra pannan så att smeten rinner ut i ett jämnt lager. Stek på hög värme tills den stannat på ovansidan. Vänd och stek tills andra sidan också har fin färg. Upprepa med resten av smeten.

Pannkaka på havregryn, recept

Vi åt havrepannkakorna med mosad avokado, pocherade ägg, blåbär och chiliflakes.

Pocherat ägg till pannkaka

Helt sjukt gott om du frågar mig. Ja men du ser ju…

2 kommentarer

Skriv en kommentar.