Det finns mycket mat som är god i matlåda. Faktiskt finns det mat som är godare i matlåda än vad den är nygjord… Gulaschsoppa är en sådan rätt, som liksom gosar till sig i matlådan under dagen och smakar alldeles, alldeles underbart till lunch på jobbet. Ja, den smakar ju ganska fantastiskt nygjord också, förstås.
Gulaschsoppa är den mest värmande mat jag kan komma på. Det är något med den torkade paprikan, kumminen, cayennepepparn och soppformatet… Ät i en djup skål som du liksom kan hålla om och krypa tillsammans upp med, så värmer soppan från händerna och magen ut i hela kroppen! Comfort food, indeed!
Jag har rökt paprikapulver i min gulaschsoppa eftersom jag gillar den svagt rökiga smaken och djupet det ger, men du kan hoppa över det rökta paprikapulvret om du vill.
Varm gulaschsoppa, en klick naturell yoghurt, gräddfil eller smetana och så en bit gott bröd – det är fina grejer, det!
Gulaschsoppa på köttfärs (4 port.)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 potatisar
1 bit rotselleri, ca 250 g
2 paprikor, gärna olika färger
500 g nötfärs
Smör/olja att steka i
2 tsk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk kummin
1 krm cayennepeppar
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 l oxbuljong (vatten + fond/tärning)
Salt, peppar
(2 msk majsstärkelse)
Hacka lök och finhacka vitlöken. Tärna potatis, rotselleri och paprika i jämnstora bitar. Fräs löken mjuk. Bryn färsen. Tillsätt vitlök, potatis, rotselleri, paprika, tomatpuré och alla kryddor. Låt fräsa några minuter innan du häller på krossade tomater och vatten. Låt koka ca 20 min, tills potatis och rotselleri är mjuka. Smaka av. Om du vill ha en tjockare gulaschsoppa, blanda ut majsstärkelse i lite kallt vatten och häll ner i soppan under omrörning.
Min gulaschsoppa är en matig variant med mycket i. Mer som en gryta än en soppa!
Naturell yoghurt eller gräddfil är gott på gulaschsoppan. Kanske en bit bröd till också!
Jäklar. Den där såg ju inte lite god ut! Riktiga höjdarbilder också.
Tack! :)
En riktig klassiker som vi alltid brukar göra när vi är i fjällen! Jag brukar göra en vegvariant med persiljerot, mmm. Väldigt gott det med.
Visst är det! :)
Gulaschsoppa är ju bara såå gott och din variant med köttfärs ger vi också tummen upp för. Bara bilderna fick det ju att vattnas i munnen på oss.
Önskar dig en fin höstvecka! Kramizar!
Detsamma, kära ni! Kram!