Gröt är också middag

Det är inte värt ett jäkla skit att stressa ihjäl sig över att ställa varm, lagad mat på bordet varje dag.

Hör och häpna: Gröt är också middag. Eller en macka. Eller en tallrik fil.

Istället för att slänga upp hala makaroner och någon annan mammas köttbullar på middagstallrikarna bara för att du ska ha serverat ”ett lagat mål varm mat” varje dag, tycker jag att det är bättre att säga stopp. Stopp, idag orkar jag inte.

Nähepp.

Släng fram frukostartilleriet och ropa att middagen är klar.

Hirsmannagrynsgröt med äpple och russin

Det kan bero på att jag älskar frukost, men det känns faktiskt grymt mysigt att käka lite enkel kvällsmat istället för ”riktig” middag. Tycker inte du det?

För mig handlar middagen om vardagarna i första hand om att sitta ner, prata lite och käka något. En stund för lite lugn och ro, hur pretto det än må låta. Om maten råkar vara hirsmannagrynsgröt med russin och äpple – eller ostmacka och en kaffe – so what. Du åt något annat igår. Du äter något annat imorgon. Resten löser sig.

Påkommen med russinen
Daniel vid köksfönstret

Den här våren har varit grymt stressig i perioder och jag har gång på gång insett att jag behöver dra ner kraven på mig själv. Det är bara jag som ställer de där kraven, ingen annan. Helt galet! Jag vill gärna säga att det kommer bli annorlunda framöver, men det är nog inte riktigt sant om jag känner mig själv rätt. Är det inte ganska typiskt kvinnligt, det där? Vad tror du?

9 kommentarer

 1. Håller med till 100%!
  Det händer ganska ofta, ibland 1 gång i vecka men minst varannan vecka, att det blir havregrynsgröt hos oss till middag. Mina barn blir jätteglada när de får det, trots att de gillar min vanliga mat. Vi måste få släppa på kraven ibland, jag tror ingen mår dåligt av att äta gröt/”frukost” till middag då och då.
  Tack för en bra blogg!

  Svara
 2. Våra barn kallar det för kvällsfrukost och det är ett stående inslag hos oss som har tre barn med mycket aktiviteter och två heltidsarbetande föräldrar….

  Svara
 3. Gröt är toppen, vi äter det flera gånger i veckan faktiskt Att sänka kraven är Jätteviktigt – vi duger som vi är! Tack för ett trevligt inlägg!

  Svara
 4. Så bra skrivet! :) Smoothie (banan, bär, turkisk yoghurt & mjölk) och en macka med stekt ägg t ex tycker jag är bättre mat än falukorv, makaroner & ketchup. Vi äter bara lagad mat 1-2 vardagskvällar/vecka. Skulle aldrig få ihop livet annars

  Svara
  • Variation är sällan eller aldrig dåligt, tycker jag. Smoothie och äggmacka är ju grym mat och går ju snabbt att slänga ihop också – perfekt vardagsmat! :)

   Svara

Skriv en kommentar.