Grönkålspaj med äpple och valnötssmul

Du kanske ser en luva och en näsa sticka fram i bakgrunden på bilden nedan? Det är Anders, vår hustomte. Han är en matglad filur som mest sitter vid köksbordet och väntar på att middagen ska bli klar. Jag och Anders har julpyntat lägenheten med lite porslinstomtar och julkrubban, men någon julgran har vi inte orkat släpa upp. Jag tänkte leta rätt på lite långa grankvistar att sätta i en stor vas på golvet. Har du julpyntat hemma, väntar du till dagarna precis innan dopparedagen eller ska du inte julpynta alls?

Grönkål, äpple och valnötter i smulpaj

Dagens recept är en matig smulpaj som är god både som vardagsmiddag och som ett kul tillskott på julbordet. Pajen bottnas med en äggstanning med på ekologiska ägg, mycket grönkål och smakrik ost (gärna en lagrad cheddar eller västerbotten) och toppas sedan med sött äpple och ett knaprigt täcke med valnötter. Riktigt fina smakkompisar här!

Grönkålspajen räcker till 4 personer som middag eller omkring 8 personer på julbordet.

Grönkålspaj med äpple och valnötssmul (4 port.)

Fyllning:

250 g grönkål (ansad och hackad)
3 ägg
3 dl mjölk (alt. grädde eller hälften/hälften)
3 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 äpplen

Smuldeg:

80 g kylskåpskallt smör
2 dl vetemjöl (alt. mandelmjöl för glutenfri paj)
1 1/2 dl valnötter
1 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sätt ugnen på 200°. Använder du färsk grönkål behöver du fräsa ihop den med lite smör och en skvätt vatten i en kastrull tills den sjunker ihop. Fryst, tinad grönkål behöver du bara krama vätskan ur. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar med grönkålen och häll fyllningen i en pajform. Grädda mitt i ugnen tills pajen stannat, ca 30 min. Tärna äpple och strö över den gräddade fyllningen. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, grovhackade valnötter, ost, salt och peppar till en smulig deg och strö över alltihop. Grädda i 225° tills pajen har fin färg, ca 20 min.

Grönkålspaj, recept på julmat
Grönkålspajen passar både till vardags och på julbordet.

8 kommentarer

  1. Så gott det låter med valnötter i pajdegen, det ska vi minsann ta och försöka spinna vidare på!
    Inte dumt med en egen hustomte, tomtar gillar vi – och änglar. Och julpyntar gör vi alltid till första advent, då åker hela alltet fram, inklusive granen. Tiden innan jul gillar vi mest så då ser vi till att njuta av alla färger, pynt och ljus. Sen åker det undan innan nyår, då är julen över och vi vill ha in ny luft:)
    Kram på dej!

    Svara
  2. I helgen gjorde vi också en grönkålspaj men i fyllningen fanns valnötterna samt ädelost. Mycket god den också!
    Vi får också sälla oss till skaran som julpyntade rubbet till första advent bortsett från granen som ska ner från förrådet ikväll (plastgran fullhöjd så naturidentisk att den barrar varje år!) och sen får julen vara framme fram till tjugondedag knut. Traditionsenligt så är julen framme tills frun i huset fyllt år, sen åker den ut och det känns också jätteskönt! :)

    Svara

Skriv en kommentar.