Grillad kyckling som i affären

… Fast godare, förstås!

Förutom att grillad kyckling i affären kan vara en frodig bakterieodling så här års så kan den innehålla annat skit, som smakförstärkare och annat. Att göra egen grillad kyckling är inte svårt, du kan anpassa smaken efter behag och så vet du vad det är i den.

Middagstips, kyckling i ugn

Kyckling i bitar grillas snabbare än en hel kyckling. Jag använde stora kycklingklubbor eftersom jag tycker att de är godast, men det går lika bra att använda mindre delar om du hellre vill det. Tänk bara på att mindre bitar kan behöva grilla kortare tid. Känn efter med sticka när kycklingen är färdig.

Jag anger grillkrydda i receptet. Vill du göra din egen grillkrydda så blandar du dessa kryddor: 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk vitlökspulver,  1/2 tsk spiskummin, 1/2 tsk timjan, 1 krm cayennepeppar samt 1 gnutta muskot.

Grillad kyckling (4 port.)

1/2 dl olja
2 msk tomatpuré
1 msk honung
2 msk japansk/kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
1 msk grillkrydda
4 stora kycklingklubbor, ca 1 kg

Sätt ugnen på 200°. Blanda olja, tomatpuré, honung, soja, pressad vitlök och grillkrydda till en marinad. Blanda kycklingen med marinaden. (Låt gärna kycklingen ligga i marinaden i kylen över natten om du hinner.) Lägg på en plåt och grilla mitt i ugnen i ca 40 minuter (prova att sticka en provsticka genom kycklingen mot benet – saften som kommer ut ska vara klar utan rosa inslag).

Grillad kyckling som i affären
Grilla den marinerade kycklingen i ugnen på 200° i ca 40 minuter.

Recept på grillad kyckling
Sallad med hallon, blåbär, fetaost och ruccola
Tillbehör till den grillade kycklingen blev denna gång en somrig sallad och ett gott bröd.

13 kommentarer

  1. Grillad kyckling blev det här igår faktiskt, det är så gott och så finns det ju så många goda tillbehör man kan ha till. Fast vi brukar alltid rimma kycklingen lite lätt, det blir extra saftigt då och det gör ju ingenting:)
    Salladen som ligger på ditt fat hade vi mer än gärna satt tänderna i, så gott med bären och osten i!

    Svara
  2. Jag köper väldigt sällan färdiggrillad kyckling från affären trots att jag tycker att den är sååå god! Jag har för själv, för tusen år sedan, jobbat i affär och såg när de grillade kyckling. Då på den tiden i alla fall tog man ofta kyckling som skulle gå ut ur datum, kryddade upp den, grillade och sålde till fullt pris… Man var ju lycklig att ingen blev sjuk (vad jag vet)! Kram!

    Svara
    • Hej Jonas! Oj, ja det blir ju ett helt annat recept. Jag skulle ha använt samma kryddning men haft den i ugnen på 175° i ca 1 timme. Kolla temperaturen på kycklingen, 70 grader måste innertempen på köttet mot benet vara för att kycklingen ska vara klar. Berätta gärna hur du gjorde, om du testar!

      Svara

Skriv en kommentar.