Fransk löksoppa

Gratinerad fransk löksoppa

Soppa på lök, tänker du. Bara lök? Japp, massor av lök.

Jag kan inte komma på nog med superlativ för hur otroligt god löksoppan är! Löken blir otroligt mild och mjuk i smaken, inte alls som man annars förställer sig lök. Ihop med brödet och den gyllene osten som soppan gratineras med så blir denna franska klassiker en riktigt enastående middag.

Löken kräver sin halvtimmes stektid för att alla smaker ska komma fram, så fuska inte med tiden. Löksoppan är väldigt billig och enkel att göra, och passar därför bra de där vardagarna när du har lite extra tid och vill festa till det. Det enda jobbiga är att hacka all lök… Så plocka fram cyklopet och sätt igång! Du kommer inte att ångra dig!

Fransk löksoppa med bröd

Gratinerad, fransk löksoppa (2 port.)

4 gula lökar
25 g smör
2 msk olivolja
5 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning/fond)
2 tsk färsk timjan (alt. 1 tsk torkad)
2 skivor vitt bröd
1 dl riven ost (gärna en lagrad, med mycket smak)

Hacka eller strimla löken fint. Låt löken sakta steka i smör och olivolja på låg värme i en kastrull i 20-30 min, då blir löken riktigt mjuk och all smak kommer fram. Sätt ugnen på 225°. Tillsätt grönsaksbuljong och finhackad timjan. Låt soppan koka ihop i 10 min. Häll upp soppan i ugnsfasta portionsskålar. Toppa med en brödskiva och riven ost. Gratinera löksoppan mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 5 min.