Gräddig linsgryta med spenat och färska tomater

Vegetarisk gryta med linser

Jag älskar att laga vardagsmat av basvaror som alltid finns hemma. Har du många såna recept-äss i rockärmen, blir det mycket lättare att laga varierat.

Använder du linser ofta i din matlagning? Linser är prima vardagsmat och en självklar basvara hemma hos oss.

 • Snabblagat
 • Billigt
 • Fibrer och protein
 • Neutral smak som passar till det mesta

Jag använder röda linser i det här receptet. Det är också de linser jag använder oftast, eftersom de kokar klart på absolut kortast tid. Eftersom de röda linserna kokar sönder lätt passar de perfekt i grytor. Gröna linser har vi också alltid hemma. De har längre koktid och kokar inte sönder på samma sätt, därför passar de bra också i biffar, gratänger och annat.

Linser i stekpannan

Tomat, spenat och linser

Här har jag gjort en vegetarisk gryta med linser, grädde, färska tomater, vitlök och spenat. Mmm-hm. Ät linsgrytan till (fullkorns)pasta, matgryn eller kokt potatis och en bit bröd.

Om du kombinerar baljväxter (linser, bönor eller ärter) och något spannmål (pasta, matgryn, bröd) så har du säkrat upp måltidens proteinintag – visst är det smart? Mer vego für alles!

Gräddig linsgryta med tomat och spenat (4 port.)

1 rödlök
2 dl röda linser
5 dl grönsaksbuljong (vatten + fond/tärning)
2 vitlöksklyftor
50 g färsk bladspenat
4 tomater (eller 15-20 körsbärstomater)
2 dl grädde
Salt, vitpeppar

Strimla löken. Lägg löken, linserna och buljongen i en stekpanna och låt koka 10 min. Rör sen ner riven vitlök, bladspenat, grovhackade tomater och grädde. Låt koka 5 min, tills tomaterna blivit varma men fortfarande håller formen och spenaten har sjunkit ihop. Smaka av.

Gräddig linsgryta med tomater

29 kommentarer

 1. Det här med grönsaksbuljongen , jag förstår inte riktigt det du menar med fond+vatten , har grönsaksbuljontärningar hemma kan man inte bara slänga i sånt eller ska man ha vatten i också ?

  Svara
  • 5 dl grönsaksbuljong = vatten + tärning eller fond. Hur mycket fond eller tärning som behövs till 5 dl färdig buljong står på förpackningen, oftast 1 tärning till 5 dl vatten :)

   Svara
 2. Jag ska bjuda några vänner på middag imorgon och detta låter jättegott! vad är godast att äta till? pasta, ris, potatis, bröd? :)

  Svara
  • Ledsen för sent svar! Hur blev middagen? Vad hade du till? Jag tycker att både pasta och ris passar jättebra till. Vi åt kokt mathavre till här sist :)

   Svara
 3. Det blev tyvärr bli något annat den kvällen.. men ja gjorde den ett par dagar senare och det blev toppenbra! Det blev pasta o alla i huset gillade den :) Tack!

  Svara
 4. Jag har velat börja äta mer vegetariskt ett tag men det jag provat innan som Quorn och dylikt har dels inte varit gott alls men det största problemet jag har inte blivit ordentligt mätt. Hittade din sida och testade denna – OJ så gott!! Och man blev riktigt mätt! Känner bara wow! Dessutom en vacker rätt som skulle passa bra att bjuda någon fin en på så glad att jag hittade hit, tack!

  Svara
 5. Testade denna nu i kväll och blev positivt överraskad. De gånger vi provat att äta linser tidigare har blivit total flopp,men detta recept fick tummen upp av alla familjemedlemmar. Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
 6. Har varit vegetarian lakto-ovo sedan början på året så har testat på många olika rätter för att få inspo. Denna är den absolut godaste!

  Svara
 7. Jättegott! Tack så mycket! Testade både denna gryta och linsgrytan med curry och äpple och båda var jättegoda! De funkade också bra till vår 1.5-åring. Hade bulgur direkt i denna gryta och mer äpple och ett par potatisar i den andra. Mums!

  Svara

Skriv en kommentar.