Glutenfria bovetepannkakor

Recept på glutenfria pannkakor

Idag bjuder jag på ett recept som passar bra i de flesta situationer, men med helgen på intågande kanske en lyxig frukost känns närmast till hands. Annars funkar de här pannkakorna också som efterrätt efter en skål soppa eller som hel middag om du toppar dem med lite matigare prylar. (Tänk rökt/lufttorkad skinka, grönsallad och en god ost. Eller kallrökt lax, spenat och färskost. Eller kanske ugnsbakade tomater och getost…)

Hur som haver är det glutenfria pannkakor som står på schemat idag. Pannkakorna är baserade på bovete, som – trots namnet – inte har ett skvatt att göra med vanligt vete. Bovete är en näringsrik växt som inte sätter blodsockret i svängning på lika lätt som vanligt vete kan göra, vilket gör att bovete är ett bra alternativ även om du tål gluten.

Pannkakor med mycket ägg

Men, som de flesta glutenfria mjöler, kostar bovete en lite större slant. Därför har jag använt lite mindre mjöl i receptet och istället använt bakpulver och mer ägg för att binda ihop smeten. Resultatet blir superba, mättande pannkakor utan att den där speciella smaken av bovetet tar överhanden.

Tre små notiser innan vi börjar grädda bovetepannkakor: 1) kolla så att bakpulvret du använder är glutenfritt om du bjuder någon glutenintolerant på pannkakorna, 2) du kan ersätta 1/2 dl av bovetemjölet med 1 dl mandelmjöl och tills sist 3) så går det alldeles ypperligt att använda till exempel havre- eller mandelmjölk för en mjölkfri variant.

Skeppshult pannkakspanna i gjutjärn

Älskar min nya pannkakspanna i gjutjärn från Skeppshult, förresten! (Älskar den extra mycket eftersom jag köpte den för halva priset på utförsäljning i en butik i stan.) Pannkakor som steks i en gjutjärnspanna blir extra fina. Men nu, äntligen, till receptet:

Bovetepannkakor (ca 8 st.)

2 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
(1 tsk socker)
4 dl mjölk
4 ägg
Smör/olja att steka i

Blanda bovetemjöl, bakpulver, salt och ev. socker. Vispa i lite mjölk i taget tills du har en slät smet. Vispa sedan ner äggen. Låt smeten svälla i åtminstone 10 min. Hetta upp fett i en stekpanna och häll ner smet i pannan (ca 1 dl per pannkaka är lagom). Snurra pannan så att smeten rinner ut i ett jämnt lager. Stek på hög värme tills den stannat på ovansidan. Vänd och stek tills andra sidan också har fin färg. Upprepa med resten av smeten.

Glutenfria pannkakor på bovete
Tulpaner Recept på bovetepannkakorMed glutenfria bovetepannkakor och en tulpanbukett på bordet kan ju inte dagen starta annat än bra, eller hur?

6 kommentarer

  1. Mums, så gott med pannkakor! Har också köpt en speciell pannkakspanna av ett franskt märke, utan teflon beläggning. Måste inviga den! Kanske med ditt recept? :)
    Ha en underbar helg!
    Kram
    //Lana

    Svara

Skriv en kommentar.