Gluten- och mjölkfria pannkakor

Pannkakor: ägg, mjölk och vetemjöl. Eller? Jag gjorde helt mjölk- och glutenfria pannkakor för lite sen och de blev kalasgoda och enkla att steka. Det är ju så himla gott med pannkakor med frukt, bär och honung på. Mmm.

Pannkakor utan gluten och mjölk

Istället för vetemjöl använde jag havregryn och lite potatismjöl. Jag har gjort pannkakor på havregryn innan också, och tänkte att de skulle funka bra i pannkakor utan mjölk. Mjölkfria pannkakor på vetemjöl blir lätt lite smaklösa… På havregryn blir de mycket bättre. På köpet blir ju pannkakorna glutenfria också (tänk på att använda helt glutenfria havregryn i så fall bara).

Vad gillar du bäst på dina pannkakor?

Havrepannkakor utan gluten och mjölk (ca 12 st)

4 dl (glutenfria) havregryn
2 msk potatismjöl
1/2 tsk salt
1 nypa vaniljpulver
7 dl vatten
5 ägg
Olja att steka i

Mixa havregrynen till ett mjöl och blanda sen med potatismjöl och salt. Vispa ner lite vatten i taget tills du får en klumpfri smet. Vispa ner resten av vattnet och äggen. Hetta upp fett i en stekpanna och häll ner smet (ca 1 dl per pannkaka). Snurra pannan så att smeten rinner ut i ett jämnt lager. Stek på medelvärme tills den stannat på ovansidan. Vänd och stek tills andra sidan också har fin färg. Upprepa med resten av smeten.

Glutenfria och mjölkfria pannkakor

La ut ett litet tips för pannkakssmeten på Instagram häromdagen förresten. Så smart, så enkelt!

2 kommentarer

  1. Det här var inte riktigt min favorit. Tyckte de smakade lite som stekt havregrynsgröt. Tror jag håller mig till vanliga pannkakor som jag dock själv brukar göra lite nyttigare genom att använda grövre mjöl, mer ägg och inget socker. Serveras allra helst med keso, avokado, tomat och rivna morötter.

    Svara

Skriv en kommentar.