Gästbloggare: Tomtens dotter

Jag är dålig på vardagsmat. När man kommer hem från jobbet vill man (läs: jag!) bara slänga sig i soffan och slappa. När det gäller vardagsmat har jag följande filosofi: Maten ska stå på bordet inom en kvart. Och om inte kvarten kan uppfyllas så ska det vara mat som kan lagas i ett stort lass och frysas in.

När det bestämdes att jag skulle göra ett gästspel här hos Sara började jag fundera. Vill jag göra ett 15-minutersrecept eller vill jag göra ett storkok för frysen? Det fick bli ett 15-minutersrecept med en favoritingrediens, nämligen gnocci (uttalas ”njocki”). Nu pratar jag inte om den snäckformade pastan, utan om små underbara potatispastakuddar. Ingenting för LCHF:are med andra ord.

Chorizognocchi, Tomtens dotter

Gnocci hittar du i de flesta matbutikerna, förmodligen på samma ställe som den färska pastan. Jag har alltid ett paket gnocci i kylen, just för att det är så snabbt och enkelt. Dessutom är det ett bra sätt att ta tillvara på rester. Bara att koka, steka upp något gott och blanda med lite parmesan och de grönsaker som råkar finnas i kylen.

Denna gång använde jag mig av följande ingredienser, och för mig räckte det till en middag och två matlådor:

Gnocci med chorizo (3 port.)

200 gram chorizo
4 champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 paket gnocci (500 g)
100 gram coctailtomater
6-8 cm gurka
1 salladslök
Finhackad spenat (jag använde fryst, tinad spenat)
Färsk chili
Parmesanost (ca 1 dl grovt riven)
Salt och peppar

Skär chorizon i skivor och stek den så att den är halvfärdig. Skär champinjonerna i skivor, skiva vitlöken och stek detta tillsammans med chorizon. Koka gnoccin i rejält med saltat vatten. När den flyter upp till ytan är den klar (tar ca 2-3 minuter). Under tiden gnoccin kokar så ska grönsakerna hackas och parmesanosten rivas. Blanda den kokta gnoccin med chorizon och svampen. Rör ner den hackade spenaten. Blanda ner grönsakerna och hälften av parmesanosten och rör runt igen. Smaka av med salt och peppar – allt är beroende på vilken korv man använder. Resterande parmesanost får toppa den färdiga rätten.

Chorizognocchi, Tomtens dotterÄt och njut :-)

tomtens-dotter-gastbloggareSå vem är jag då?
Erica Nilsson är namnet på mig. Tomtens Dotter är namnet på min blogg. Där har jag huserat sedan 2006. Här finns allt från glöggtester, julmat, godis (i år är det mycket chokladpraliner…) och julpyssel. Men även vanlig mat och egengjord keramik. Välkommen in på ett besök.

Gå till bloggen på tomtensdotter.se »

9 kommentarer

  1. MUMS! Älskar gnocci, fast jag brukar göra egen, så det blir därför alldeles för sällan (även om det inte är så himla svårt…). Men färdigköpt är ju ingen dum idé och rätten låter supergod, den ska definitivt provas!

    Svara

Skriv en kommentar.