Gästbloggare: Skippa nudlarna

Hej på er alla septembersparare! Mitt namn är Sally Jönsson och jag bloggar på www.skippanudlarna.com. Mitt koncept är att bjuda på hälsosamma, goda, enkla och framförallt billiga recept. Oavsett om man är student eller bara vill minska sina kostnader så vill jag bevisa att det är fullt möjligt att laga mat som är bra för både kropp, knopp och plånbok.

Tänkte bjuda på några snabba budgettips som kan hjälpa er under Saras  #Snålseptember.

  • Matlåda: Du kan spara 1 500 kr i månaden om du tar med matlåda i stället för att lunch ute
  • 
Kryddor: Ha många olika kryddor hemma så kan du trolla med de billiga råvarorna
  • Våga mer vego: Bönor, linser och kikärtor är toppen livsmedel. Koka egna gör du så här.
  • Handla efter säsong: Bra för både miljön och plånboken. Skippa gurkan på vintern och frossa i rotfrukter nu i höst.
  • Dryga ut kötträtter: Rivna rotfrukter eller linser i köttfärssåsen ger mer mättnad, volym och fibrer.
  • Helgrillad kyckling: Minimal insats men flera dagars färdiglagad proteinkälla som resultat. Kolla in min styckningsguide här.
  • Rester: Släng ingen mat utan prova nya kombinationer med dina rester.
  • Ha ett bra basförråd: Sara har skrivit en jättefin guide med vad som är bra att ha i sitt basförråd. Missade ni den så kolla in den här!

Kycklingfärsbullar i tomat

Ett recept tänkte jag också bjuda på. Kycklingfärs är verkligen en favorit hos mig! En förpackning brukar aldrig kosta mer än 40 kr (500g) och när man ska göra bollar eller biffar behövs inget ägg eller annan bindning. Nu tillsatte jag morötter och zucchini för att dryga ut kycklingen och samtidigt få in mer grönt i måltiden.

De blev härligt gyllene och jag rekommenderar att du gör dubbel sats när du ändå håller på – bollarna tillagas i ugnen så är insatsen minimal. De funkar också alldeles utmärkt dagen efter i matlådan eller att frysa in till en annan middag.

Kycklingfärsbullar med zucchini och morötter, serveras i smarrig tomatsås (2 port.)

50 g morot
50 g zucchini
250 g kycklingfärs
1 krm cayennepeppar
2 krm salt
2 krm peppar
1/2 gul lök
250 g krossade tomater
1/2 tsk salt
1 tsk basilika
1/2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar eller några chiliflakes
1 krm svartpeppar
En liten gnutta sötning
2 port fullkornslinguine eller annan pastasort

Sätt ugnen på 200 grader. Finriv morötterna och grovriv zucchinin (var sin sida på rivjärnet). Har du bara den ena grönsaken hemma så går det bra att dubbla den. Blanda med kycklingfärs, salt, peppar och cayennepeppar. Forma till bollar och placera på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Under tiden hackar du löken och fräser den mjuk i olja i en kastrull tillsammans med cayennepeppar eller chiliflakes. Häll på de krossade tomaterna och kryddonra. Smaka av så du är nöjd med sälta och styrka. Låt puttra på svag värme. När det är 12 minuter kvar av bollarna kokar du pastan. Servera allt tillsammans, gärna toppad med lite riven ost. Smaklig spis!

Kostnad per portion: ca 14 kr

För fler billiga recept och tips kolla gärna in www.skippanudlarna.com.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar.