Gästbloggare: Sandras Matkrypin

Sandra Callermo

Jag heter Sandra Callermo, är 24 år och har precis tagit min kandidatexamen i företagsekonomi för att möta nya utmaningar i en projektledarutbildning nu i höst. Utöver det arbetar jag på Handelsbanken och som eventmanager på KILROY. Jag bor i Uppsala tillsammans med min man som studerar juridik. Vi träffades våren 2005 och gifte oss sommaren 2011.

Jag startade bloggen i mars 2012 och det är bland det roligast jag gjort. Jag har alltid gillat att laga mat men aldrig har vi ätit så varierad mat som efter bloggens början. Det känns lite som en sport att laga nya middagar varje dag, kombinera nya smaker och göra vad jag kan för att dela med mig av inspiration till mina fantastiska läsare. Och med tanke på hur mycket receptböcker, matbloggar och liknande jag läser dagligen finns det gott om inspiration. Ibland planerar jag vad jag ska laga för mat och efterrätter flera veckor i förväg. Det är ju så roligt!

Jag hittade hit till Vardag.nu tidigt i min matbloggskarriär och sparade länken genast. Här finns massor av recept som man vill laga hela veckan lång. Fina foton och lättöverskådliga recept som gör att man vågar testa. Jag gillar verkligen temat på Saras blogg eftersom det är vardagsrecepten som är svårast att variera och man fastnar lätt i samma gamla recept. Detta är något jag verkligen har kommit ur sedan jag började matblogga; vi äter verkligen varierad mat varje dag och jag längtar hela tiden att få testa nya recept.

Jag ska inte påstå att jag lyckas göra veckomatsedlar då det alltid är olika när man ska äta hemma, hur många man ska laga mat till då, hur mycket tid man har osv. Men jag brukar försöka spana igenom min lilla receptbank på helgen för att inspireras lite allmänt inför veckan och brukar då utgå från vad vi har hemma i frysen och kylen och självklart vilka råvaror som är i säsong för tillfället. Ofta inspireras jag av flera recept och smakkombinationer och sen gör jag det till mitt eget.

Parisare med linsröra och ägg

Men nu över till mitt recept jag tänkte dela med mig av till er. Jag har nämligen testat på att göra parisare. Jag har kikat runt lite och förstår att det finns en mängd olika åsikter om vad som är en riktig parisare och vilka tillbehör det ska vara. Jag gjorde min egen variant med en rejäl köttfärsburgare, en smakrik linsröra och såklart det stekta ägget på toppen. En måltid man står sig på riktigt länge!

Parisare med linsröra (4 port.)

Parisare:

600 g nötfärs
2 tsk dijonsenap
0,5 rödlök
1 tomat
Sallad
4 ägg
4 skivor bröd (gärna surdeg)

Linsröra:

2 dl röda linser
3 dl vatten
1 citron
2 msk spiskummin
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 näve persilja

Linsröra: Koka linserna i vattnet i 4 min, utan lock. Dra av linserna från värmen, lägg på locket och låt stå och dra i 10 min. Därefter lägg i en blender och tillsätt olivolja, spiskummin, vitlök och pressad citron och mixa till en slät röra. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar och avsluta med att vända ner hackad persilja.
Burgare: Krydda köttfärsen med dijonsenap, salt och svartpeppar. Forma färsen till fyra biffar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek burgarna några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Stek sedan bröd i samma panna tills de fått fin färg.
Skala rödlöken och skiva tunt. Skär tomaten i tunna skivor.
Hetta upp smör i stekpannan och stek äggen på en sida.
Lägg brödet på tallriken, lägg på sallad, linsröra, tomat, rödlök, hamburgare och det stekta ägget. Färdigt att servera!

Parisare med linsröra

Parisare

7 kommentarer

 1. Hej Sandra! Kul att se dig här (också) :-) Parisare är jättegott och något jag slänger ihop när jag vill ha gott och fort. Stekt formfranska, stekt gul lök, en pannbiff typ och så ägget förstås. Det här låter ännu godare så tack för tipset!

  Svara
 2. Underbart recept :) Detta måste jag verkligen prova :) Kul att ni gästbloggar hos varandra så hittar man nya härliga bloggar som :) Jag kommer titta in här i fortsättningen :) Kram från Kicki

  Svara
 3. Hej Sandra! Vilken smarrig parisare eller färsbiffmacka med ägg skulle jag nog kalla den. Den parisaren som jag är van vid är en stor korvskiva mellan hamburgerbröd. Men jag väljer hellre din variant – alla gånger! Tack för fin inspiration!

  Svara
 4. Nu blev jag sugen på parisersmörgås. Så kallar vi det här uppe i Skellefteå. Här är parisare en hamburgare fast med en stor korvskiva istället för hamburgerkött. Tack för tipset! :D

  Svara

Skriv en kommentar.