Gammaldags risgrynsgröt

Gammaldags risgrynsgröt

Blir du också lite extra filosofisk såhär kring jul? I juletid tänker jag mycket på de världsliga frågorna. Jag blir extra tacksam över det jag har och funderar på hur jag kan leva gott utan att miljö och andra varelser ska behöva bekosta mitt välmående.

Jag tänker mer på hur man hade det förr, när man inte kunde slänga maten bara för att den legat i kylen några dagar och såg lite ledsen ut, eller vrida upp värmen på elementet ett snäpp när vinterkylan kom. Då snålade man med resurserna för att man var tvungen och inte bara för att man visste att man borde.

Många saker var bättre förr. Som risgrynsgröten till exempel. Det är en himla tur att vi fortfarande kan strunta i att vrida upp värmen på elementet, dra på oss par raggsockor, äta upp resterna i kylen och koka risgrynsgröt ungefär som man gjorde förr.

Gammaldags mjölk från Hjordnära

Gröt utan att bränna fast

Har du tänkt på att grädde inte bränner fast alls lika lätt som mjölk gör? Det är fettet som gör’et. Gammaldags mjölk har ett fetthalt på 3,7-4,5% och är den fetaste mjölken i butiken. Den är perfekt att koka risgrynsgröt på.

Med ekologisk, gammaldags mjölk från Hjordnära, en klick smör, oraffinerat socker och ekologiskt grötris gjorde jag denna gång min risgrynsgröt på ett lite annorlunda vis än jag brukar. Istället för att koka risgrynsgröten och stup i kvarten springa till spisen för att rädda gröten från att bränna fast eller koka över, lät jag gröten efter ett uppkok svälla på egen hand utan spisens hjälp. Energismart, helt klart!

Det här receptet är perfekt att använda om du vill äta risgrynsgröt till frukost, eftersom gröten är färdig på morgonen och du bara behöver värma på den lite snabbt. Det funkar ju precis lika bra att koka gröten på morgonen för att ha kvällsgröten klar när du kommer hem från jobbet också, förstås.

Gammaldags risgrynsgröt (4-6 port.)

2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1 nypa salt
50 g smör
2 msk råsocker (alt. vanligt strösocker)
1 kanelstång
1 l gammaldags mjölk

Lägg grötris, vatten och salt i en stor kastrull och koka i 10 min. Tillsätt smör, socker, kanelstång och gammaldags mjölk och låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan och låt svälla i 6-8 timmar, t.ex. över natten. När gröten svällt, rör om och värm gröten innan servering.

Gröt med gammaldags mjölk
Koka gröt utan att mjölken bränner fast

När riset har kokt är det bara att hälla på gammaldags mjölk och låta allt koka upp. Sen är det bara att ställa grytan åt sidan och låta gröten svälla i lugn och ro.

Risgrynsgröt över natten
Efter 6-8 timmar ser risgrynsgröten ut så här. Då är det bara att röra om och värma!

Julrecept på risgrynsgröt

Jag gillar att äta min risgrynsgröt enkelt, med mjölk och kanel bara. Fast körsbärssås eller saftsoppa är ju också gott förstås. Vad gillar du att toppa din risgrynsgröt med?

Inlägg i samarbete med Hjordnära.

28 kommentarer

 1. Skitbra trix! Orkar aldrig koka gröt för jag tycker att det är så meckigt!
  Blir det dessutom över är det ju sååå gott med ris a la malta.
  Ikväll ska jag göra gröt. Min son älskar tomtegröt! Fint hjärta du fått till dessutom. Tror jag ska göra en traktor på sonens :)

  Svara
  • Mm, ris à la Malta är galet gott. Synd bara att man bara äter det på julaftonskväll när man redan är mätt ;) Med en traktor på gröten kan Oliver ju inte bli annat än glad!

   Svara
 2. Det är ju detta som är så intressant med Histrorieätarna, att se vad man åt förr i tiden i Sverige. Är jäklar massa gröt, ha ha!
  Jag tycker framför allt man blir medveten om de stora klyftorna i både vårt land och i andra länder så här kring jul. Jag blir lätt illamående av alla dessa julbord och då menar jag inte av att äta dem utan all mat som flock plockar till sig, men inte äter upp och som sedan slängs.

  Svara
 3. Mycket smart grötkokartrix minsann! Vi är inga större risgrynsgrötsätare, blir en portion på julafton och inget mer faktiskt:) Men tipset ska vi skicka vidare till Ankis syrra som ansvarar för grötkokningen till julfirandet.
  Här drar vi också på oss raggor och fårskinnstofflor hellre än att dra på värmen, inte för att det blir så varmt i detta gamla hus:)

  Svara
 4. Jag har redan kapitulerat inför julen och ätit både julskinka och risgrynsgröt flera gånger om, jag har kommit på att jag är som mest sugen innan jul så därför har jag flyttat på startdatumet som förut var självaste julafton :-)

  Svara
  • Julskinka har jag inte ätit (mer än kokt skinka med senap, men det räknas inte om det inte är riktig julskinka…) men risgrynsgröt har jag nog ätit åtminstone tre gånger nu :D Det gör du helt rätt i, tycker jag!

   Svara
 5. Detta tillagningssätt på tomtegröt ska vi absolut testa, känner inte för det där med att vakta grötkastrullen så då låter ju detta perfekt! :)
  Du har en liten utmaning att hämta hos oss.

  Kramizar och en fin vecka önskar vi dig!

  Svara
 6. Bästa (eller möjligen näst bästa, efter detta ;) ) tipset för gröten är att efter den kokat upp skicka in den på 100 grader i ugnen. Där kan den få stå och gotta till sig hur länge man än önskar utan risk att den bränner fast!

  Svara
  • Precis! Men man ska förstås inte laga något man inte tycker känns tryggt för de som ska äta maten. Det går att snabbkyla ner gröten (t.ex. ställa ut den i snön) och sedan låta den svälla, men det tar längre tid.

   Svara
 7. Hej!
  Första gången jag kokar risgrynsgröt. har låtit den dragit över dagen i rumstemp och den är fortfarande rinnig. vad kan vara felet? Ska koka upp den nu i ca 30 min o hoppas på bättre konsistens :D

  Tack och god jul! :)

  Svara
 8. Hej!
  Underbar smak men min är också rinnig efter 8 timmar. Ställde in den i kyl efter 8 timmar i rumstemp men fortfarande rinnig vad har jag gjort för fel? Skall man inte röra runt förrän den svält klart? Tack för fint recept

  Svara
  • Hej Carina! När gröten har kokt upp och du ställer den åt sidan, ska du inte röra den igen förrän den har svällt klart. Då kan det vara lite rinnig runt kanterna och fast i mitten, men när du rör om bör den ha en lagom konsistens. Har den ändå inte det skulle jag gissa att den antingen inte har kokt de 10 minuterna innan mjölken hälldes i eller att mjölken inte kokte upp riktigt innan grytan ställdes åt sidan. Är risgrynen helt mjuka eller har de fortfarande en hård kärna?

   Svara

Skriv en kommentar.