Fullkornspannkakor och pannkaksakuten

Vet du hur du ska komma ihåg receptet på pannkakor utan att behöva googla det? Tänk pannkaksakuten! 112 – 1 ägg, 1 dl mjöl och 2 dl mjölk. Svårare än så är det inte. Hepp!

Recept på fullkornspannkakor

Det här receptet bygger på 112-principen, men eftersom fullkornsmjöl inte innehåller riktigt lika mycket gluten som vitt mjöl har jag adderat ett extra ägg för att fullkornspannkakorna ska hålla ihop bra.

Mjöl gjort på hela kornet innehåller mer vitaminer, mineraler och fibrer än mjöl gjort på bara själva kärnan. Jag har använt fullkornsdinkelmjöl. Dinkel är en form av vete som ger god smak till pannkakorna. Grahamsmjöl är fullkornsmjöl av vanligt vete, som också funkar att använda i dessa pannkakor.

Fullkornspannkakor (12-15 st)

4 dl fullkornsdinkelmjöl (alt. grahamsmjöl)
1 nypa salt
(1 gnutta vaniljpulver)
8 dl mjölk
5 ägg
Smör/olja att steka i

Blanda mjöl med salt och eventuell vanilj. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en klumpfri smet. Vispa ner resten av mjölken och äggen. Låt stå minst 10 min. Hetta upp fett i en stekpanna och häll ner smet (ca 1 dl per pannkaka är lagom). Snurra pannan så att smeten rinner ut i ett jämnt lager. Stek på hög värme tills den stannat på ovansidan. Vänd och stek tills andra sidan också har fin färg. Upprepa med resten av smeten.

Nyttigare pannkakor
Pannkakor gjorda på fullkornsdinkel.