Snabb, fransk cassoulet med kyckling

Fransmännen bjuder inte bara på gåslever och illaluktande ostar utan så klart även luftiga, sega baguetter och massor av enkla rätter från de franska bondköken.

Fransk cassoulet med kyckling

En cassoulet är fransk bondmat när den är som bäst. Traditionellt är cassoulet ett riktigt långkok med lamm, kryddig korv, rökt fläsk och vita bönor i en örtig tomatsås. Egentligen så kan du stoppa ner vilket kött som helst – anpassa koktiden efter köttsorten bara. Här gäller the more the merrier, så känn dig fri att blanda hej vilt. Jag bytte lamm mot kyckling, som inte behöver någon vidare koktid. Det gör det här långkoket till riktigt lyxig snabbmat! Jag la ner en näve champinjoner också, det var inte fy skam alls.

Snabb cassoulet med kyckling (4 port.)

300 g kycklingfilé
1 pkt bacon, ca 140 g
1-2 chorizokorvar, 150-200 g (alt. annan kryddig korv)
100 g färska champinjoner
1 gul lök
Rapsolja
1 msk torkad timjan (alt. oregano)
1 msk torkad rosmarin
1 vitlöksklyfta
2 burkar hela/krossade tomater, ca 800 g
2 burkar konserverade, vita bönor, ca 800 g
Salt, peppar

Tärna kycklingen. Strimla baconet. Slanta chorizon. Dela stora champinjoner i mindre bitar. Finhacka löken. Hetta upp olja tillsammans med timjan och rosmarin. Fräs kött, svamp och lök tills kycklingen är färdig och löken är mjuk. Låt pressad vitlök fräsa med mot slutet. Häll ner tomaterna och bönorna och låt koka minst 5 minuter. Smaka av med salt och några rejäla drag med pepparkvarnen.

De vita bönorna sänker GI-värdet och gör grytan matig nog att servera med en näve ruccolasallad och en bit bröd, bara. Sååå gott! Smaklig måltid!

Fransk bondmat, enkel cassoulet

2 kommentarer

Skriv en kommentar.