Fläskpannkaka

Fläsk, lite mindre mjöl och lite mer ägg. Fläskpannkaka är så likt men ändå så otroligt annorlunda än vanliga pannkakor. Bäst av allt är att du slipper stå i köket och vända pannkakor tills du är så uttråkad att du får krupp.

Och det är ju trevligt.

Fläskpannkaka recept

Jag har gärna lite bakpulver i min fläskpannkaka. Det gör pannkakan lite fluffigare, men framför allt så gör den så att fläskpannkakan håller ihop bättre även med lite mindre mjöl eller grövre mjöl med mindre gluten. Byt gärna ut vetemjölet helt eller delvis mot fullkornsmjöl – jag gillar att använda en blandning av siktat dinkelmjöl och fullkornsdinkel. Grahamsmjöl eller hälften vetemjöl och hälften rågmjöl är också gott.

Fläskpannkaka äts helst med lingonsylt och rårivna morötter!

Fläskpannkaka (4 port.)

300 g stekfläsk (alt. bacon)
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
5 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 225°. Skär fläsket i småbitar, sprid ut det i en långpanna och stek det i ugnen ca 10 min. Vispa ihop mjölet med lite av mjölken tills du har en klumpfri smet. Vispa ner resterande mjölk, ägg och till sist bakpulver och salt. Häll pannkakssmeten över fläsket i långpannan och grädda fläskpannkakan mitt i ugnen ca 30 min eller tills den stannat och fått fin färg.

6 kommentarer

Skriv en kommentar.