Om jag bara hade fått välja en smaksättare i mat, hade jag nog valt senap. Älskar senap. Helst grovkornig, skånsk senap på en macka med julskinka. Mmmhm. Dijonsenap är väldigt gott i mat och inte lika söt. Här tar dijonsenapen plats i en sås med vitt vin och purjolök. Inte din vanliga senapssås till korv, utan en lite lyxigare!
Vi åt den med rejäla fläskkotletter på ben med vitlök, mathavre och kokt brysselkål.
Fläskkotlett med purjo- och senapssås (4 port.)
Smör/olja att steka i
4 rejäla skivor fläskkotlett, ca 600 g
Salt, peppar
2 vitlöksklyftor
Purjo- och senapssås med vitt vin:
1 purjolök
1 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk oxfond (alt. 1 buljongtärning)
1 tsk majsstärkelse
Strimla purjolöken. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och stek fläskkotletterna, 2-3 minuter per sida. Krydda under tiden med salt, peppar och pressad vitlök. Lägg kotletterna åt sidan. I samma stekpanna, fräs purjolöken tills den är mjuk. Häll sedan på vin, vatten, crème fraiche, senap och fond. Låt koka upp. Rör ut majsstärkelse i lite kallt vatten och häll ner redningen i såsen under omrörning. Såsen tjocknar nästan direkt. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kotletterna i pannan så de blir varma.
Riktigt smaskig sås! Nästa gång får det nog bli exakt samma sås men blandat med kyckling istället till en pastasås.
Bra idé! :)