Följer du mig på Instagram så vet du att jag har börjat med #tisdagsmys efter att ha tröttnat att lyssna på mig själv klaga på hur trista tisdagarna är. Det finns inte så mycket som med så liten ansträngning gör en tisdag bättre än en riktig kanonmiddag!
Fläskfilé äter vi inte så himla ofta (Särskilt inte efter att jag utvecklat en rädsla för de där vakuumförpackningarna de ofta ligger i. En sådan kostade mig nästan en fingertopp för ett par år sen…) men det är bra ibland. Omöjligt att misslyckas med!
I såsen till den här fläskfilégrytan använde jag Morbergs hyllade glögg – en klassisk rödvinsglögg. Har du testat den? Jag har testat den kall, varm och i sås och den har fått stora tummen upp alla gånger. Det är verkligen en god glögg, tycker jag. Söt och kryddig, med mycket smak av äpple, kanel och kardemumma… Mmm!
Har du testat glögg i sås någon gång? Det är ju egentligen inte märkligare än att ha rödvin i maten. Med den mustiga glöggen behövde såsen inga mer ingredienser utan fick god smak av bara grädde, fond och så glöggen, förstås. Fläskfilégrytan behövde verkligen inte mer än så! Såsen blev dögod… Vi ville slicka tallrikarna!
Fläskfilégryta med glögg (4 port.)
1 fläskfilé, ca 600 g
Smör/olja att steka i
2 dl rödvinsglögg
3 dl grädde
1 1/2 msk köttfond (alt. 1 buljongtärning)
2 tsk kinesisk soja
Salt, peppar
Skiva fläskfilén tunt och bryn den på hög värme i en stor stekpanna eller -gryta. När fläskfilén fått fin färg, häll på glögg, grädde och fond och koka i 5-10 min tills köttet är klart och såsen kokat ihop något. Smaka av med soja, salt och peppar.
Klyftpotatis till fläskfilégrytan… Skjutsa in i en 250° varm ugn och gratinera tills potatisarna är mjuka rakt igenom – hur lång tid det tar beror på hur stora klyftor du har. Flytta upp plåten högt upp i ugnen sista minuterna för att få den härliga, krispiga ytan!
Fläskfilégryta med glögg – en lättlagad fredagsmiddag eller tisdagsmysig lyxmiddag!
Detta ska jag bannemej testa! ;-) Fasiken vad gott!
Ha en bra helg!
Hoppas du gillar det också :D
Men det är ju kanongott med glögg i maten, vi har testat några olika varianter och det blir helt klart en väldigt mustig smak från glöggen.
Ja, precis! Mustigt! Kryddorna i glöggen gör sig bra till fläskkött i synnerhet :)
Mmm…så gott! Spännande med att använda glögg! Mums!
Ha en fin lördag!
Kram kram
//Lana
Detsamma, fina Lana!
Det låter riktigt spännande med glögg i maten! Kanske något att ta efter…
Det tycker jag att du ska göra ;)
Glögg i mat… nehej det har jag aldrig testat, men nu när du säger det: Klart det måste bli gott!
Klyftpotatis… DET får det bli ikväll!
Ja, för tusan. Testa! Men klyftpotatis är ju gott till annat också, förstås.
Glögg i mat är så himla gott! Kan lyfta många såser :) Det här låter väldigt mumsigt!
Ja, det blir väldigt gott. Den här grytan blir så enkel – så få ingredienser. Mer behövs inte, tack vare glöggen! :)
Morbergs glögg kommer nog bli svår att hitta här i Milano, men jag ska ta en tur till IKEA så att jag åtminstone kan köpa på mig några flaskor ”standardglögg” och testa detta recept! :)
Ja, det kan det nog bli. Den är lite klurig att få tag på till och med här i Sverige! Annan rödvinsglögg går också bra i grytan. Hoppas du gillar den!
Tummen upp för tisdagsmys, kan aldrig bli för mycket mys! ;)
Glögg i maten jo det har vi testat några gånger. Denna gryta lät inte alls dum. Vi brukar köra lite jultapas i december och då brukar alltid glöggmarinerade kycklingvingar dyka upp på matbordet, faktiskt har vi ätit dem precis ikväll. :) Receptlänken följer här;
http://livsnjutarnasgourmetkok.nu/2012/12/09/jultapas-del-1/
Fortsatt trevlig helg till dig! Kramizar!
Jultapas – gud vad smart! Som ett julbord fast bara litegrann liksom, och bara favoriterna och lite nya, spännande varianter :) Glöggmarinerade kycklingvingar låter inte så dumt. Tack för länken!
Jag har lagat sås med julmust och med öl, men inte med glögg. Låter gott. Jag brukar byta fläskkött mot kyckling när jag lagar mat och det kan jag ju göra här också. Tack för tipset! Kram!
Julmust säger du… Sött och gott! ;) Det funkar säkert med kyckling i grytan också. Kanske byta glöggen mot vitvinsglögg då och skippa sojan? Lite annorlunda då förstås, anpassat för vitt kött :p Hoppas det blir bra!
Låter gott …
Tummen upp för att du tycker det! :)
Gott! Jag har ett recept på köttgryta med glögg som brukar bli uppskattat.
Det kan jag tro att det blir!
Jag bjöd på detta ikväll och de blev genast en favorit. Supergod och riktigt lättlagad som kan lagas för billig peng. Jag serverade gelé till så de kändes som en äkta söndagsmiddag men lagades på 30 min. Tack för receptet!!!
Vad roligt, Marita! Det gläder mig så himla mycket att du gillade receptet. Tack för att du delar med dig!