Fläskfilé i ugn allt-i-ett

Fläskfilé är något som inte landar på våra tallrikar särskilt ofta här hemma. Delvis för att fläskfilé är rätt dyrt och delvis för att det är sällan vår butik har ekofilé hemma.

Så när vi väl äter fläskfilé, då vill jag att den ska bli riktigt mör och go’!

flaskfile-alltiett-potatis

Fläskfilé i ugnen är bästa sättet för att få en mör, god fläskfilé, tycker jag. Här kör jag den i ugnen tillsammans med tillbehören, så att hela middagen blir klar samtidigt.

Smidigt värre!

Eftersom fläskfilén är så mör i sig så behöver den inte marineras länge alls. 20 minuter räcker gott för att ge smak åt köttet! Den här gången valde jag att göra en marinad med lite souvlakiinspiration. Vitlök, timjan och citron – det smakar sommar!

Fläskfilé i ugn allt-i-ett (3-4 port.)

1 fläskfilé
1/2 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 kg rotfrukter (potatis, morot, palsternacka…)

Lägg fläskfilén i en marinad av olja, citron, pressad vitlök, timjan, salt och peppar. Låt ligga ca 20 min medan du förbereder resten. Sätt ugnen på 200°. Skär rotfrukterna i klyftor och lägg på en plåt. Stek mitt i ugnen i 15 min. Under tiden, bryn fläskfilén på hög värme. Lägg fläskfilén på plåten med rotfrukter, häll över marinaden och ev. lite extra olja över rotfrukter och stek sedan mitt i ugnen i ytterligare 20 min. Låt gärna köttet vila några minuter innan du skär upp.

Servera gärna som vi gjort här, med tzatziki och grekisk bondsallad med gurka, tomat, rödlök och fetaost.

bryna-flaskfile
Bryn fläskfilén först för fin färg och smak. Den ska bara få färg, så det är bara att brassa på med värmen här. Fullt ös gäller alltså!

flaskfile-i-ugn
Fläskfilén lagas i ugnen tillsammans med rotfrukterna – allt på en plåt! Fläskfilén behöver lite mindre tid i ugnen, den åker in först efter en kvart.

flaskfile-middagstips

2 kommentarer

Skriv en kommentar.