Fisksoppa med rotfrukter och dill

Som föräldraledig är jag mer medveten om när solen går ner än tidigare. När jag jobbar kan jag ju mest konstatera att det är mörkt när jag sticker ut näsan utanför kontoret klockan fem, men nu märker jag att det blir mörkt tidigare och tidigare för varje dag som går. Jag längtar till advent, när det blir ljusare ute igen. För även om det är elektriskt ljus så finns det väl ingen som kan säga att det inte piggar upp?

Middagstips: Enkelt recept på fisksoppa

Det här soppan fick lite uppiggning med gurkmeja, eftersom den annars är lite blek och inte ser så himla kul ut. Lite på samma vis som adventsljusen piggar upp under de mörka månaderna.

Den här soppan blev jättegod i all sin enkelhet. Dillen, rotsellerin, vinägern och den generösa gräddskvätten gör sitt jobb. Man behöver inte krångla till det!

Fisksoppa med rotfrukter (4 port.)

400 g torsk
1/2 purjolök
2 morötter
250 g rotselleri
1 potatis
Smör/olja att steka i
1 l fisk- eller grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1-2 msk vitvinsvinäger (alt. citron)
1 1/2 dl grädde
(Gurkmeja)
1 msk färsk, finhackad dill
Salt, peppar

Tärna fisken, salta den och lägg åt sidan. Strimla purjolöken fint och tärna morot, rotselleri och potatis. Fräs purjolöken tills den är mjuk. Lägg i rotfrukterna och låt fräsa med någon minut innan du häller på buljong och vinäger och låter koka tills rotfrukterna är mjuka. Häll på grädde och lägg i fisken. Blanda eventuellt ner lite gurkmeja för färgens skull. Låt koka ytterligare 5 min, tills fisken är fast och vit. Blanda ner dillen och smaka av.

4 kommentarer

  1. Tänk att man nästan aldrig blir besviken när man äter fisksoppa. Och med fräscha höstgrönsaker, vitt vin och grädde så blir det alldeles underbart gott :)

    Svara

Skriv en kommentar.