Fiskpinnewrap med ärtmos och tartarsås

Gillar du fiskpinnar? Jag har aldrig varit en fiskälskare men jag tror att de flesta ändå gillar fiskpinnar. Det är något med den mjuka fisken i den krispiga paneringen som är tilltalande… Idag ska du få ett suveränt middagstips med just fiskpinnar! Det här åt vi en dag i förra veckan och fick absolut pallplats i Veckans Godaste Middag-mästerskapen. (Efter Midsommaraftonens middag förstås, den var ju förutbestämd vinnare!)

wrap-fisk-middagstips

Hemmagjorda fiskpinnar fick samsas med klassiskt brittiska fish’n’chips-tillbehör som ärtmos och tartarsås i en wrap. En rejäl näve grönsallad fick också rum.

Det blev riktigt, riktigt gott, det här!

Fiskpinnewrap med ärtmos och tartarsås (4 port.)

Tartarsås:

2 tsk inlagd gurka
2 tsk kapris
1 tsk färsk persilja
1 schalottenlök (alt. 1 halv liten gul lök)
1 1/2 dl majonnäs

Fiskpinnar:

1 1/2 dl vetemjöl
Finrivet skal av 1 citron
2 ägg
2 dl ströbröd
600 g vit fiskfilé (t.ex. torsk)
Smör/olja att steka i

Ärtmos:

500 g gröna ärter
2 tsk citronsaft

Salt, peppar
4 stora libabröd/tortillabröd/tunnbröd
150 g blandad grönsallad

Finhacka inlagd gurka, kapris, persilja och lök och blanda med majonnäsen. Smaka av. Lägg mjöl, salt, peppar och citronskal på en tallrik, uppvispat ägg på en annan och ströbröd på en tredje. Klappa fisken torr och vänd den sedan först i mjölblandningen, sedan i ägg och sist i ströbröd. Lägg på en tallrik och låt paneringen torka ihop medan du kokar ärterna hastigt 2-3 minuter. Häll av vattnet noga och mosa sedan ärterna slarvigt. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Stek fiskpinnarna gyllene. Servera fiskpinnarna i bröd tillsammans med grönsallad, ärtmos och tartarsås.

fiskpinnar-tartarsas-artmos
artmos-till-fishnchips

Fräsch firre!

6 kommentarer

  1. Jag älskar ”fiskpinnar” som är hemgjorda, men inte de köpta. Fast vi använder oftast spätta när vi äter panerad fisk så de blir inte lika tjocka. Ärtmos älskar jag också! Det passar bra till en massa olika sorters mat. Med lite vitlök i och utspädd så har man en finfin grillsås.

    Svara
    • Jag gillar köpefiskpinnar också, de där stora sprödbakade filéer. Spätta är finfint, men kostar en slant :) Bra tips där med grillsåsen. Ska testa vid tillfälle! :)

      Svara
  2. Jag ääälskar fiskpinnar! När jag gör dem brukar jag panera dem i panko, som gör att de blir ganska krispiga och frasiga. Så himla god och snabb mat med mycket nyttigt i. Finurligt att äta dem i bröd – det får jag prova! Sommarkramar till dig!

    Svara
  3. Var tog min kommentar vägen….grr….
    Well well! Jag gillar fiskpinnar och har funderat på att köpa för att ha i frysen som vardags-backup. Men roligare och godare att göra egna. Och det där ärtmoset vill jag testa på min son….:)

    Svara
    • Oj, försvann den? Sådant är ju sååå irriterande…

      Undrar om man kan frysa in ostekta, hemmapanersde fiskpinnar? Måste testa!

      Hoppas han gillar ärtmoset! :D

      Svara

Skriv en kommentar.