Klassisk fiskgratäng med dill och citron

En riktig fiskgratäng med potatismos och en gratängsås med dill, citron och en rejäl skvätt grädde… Hur gott är inte det? Superklassisk husmanskost som jag absolut tycker att du ska ge dig på att göra själv istället för att köpa färdig.

Recept på klassisk fiskgratäng

Att använda grädde istället för smör och mjölk i potatismoset är något som jag fått tips om av min kära mor. Det är särskilt smidigt i en rätt som den här, där du ändå ska ha grädde till såsen. Då går hela gräddpaketet åt, så att den där sista slatten slipper stå i kylen och skräpa. Utöver grädde baserar jag gratängsåsen på vatten och fiskspadet som blir i formen när fisken kokat. God smak utan någon fond med konstiga tillsatser, alltså.

Fiskgratängen blir extra vardagslyxig om du blandar ner lite räkor i gratängsåsen. I så fall blandar du ner ungefär 150 g räkor precis när gratängsåsen är klar.

Fiskgratäng med dill och citron (4 port.)

600 g vit fiskfilé (t.ex. torsk)
1/2 citron

Potatismos:

800 g mjölig potatis
1 dl grädde
1 ägg

Gratängsås med dill och citron:

25 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl fiskspad + vatten
3 dl grädde (alt. mjölk)
1 dl hackad, färsk dill
1/2 citron

Salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 200°. Lägg fisken i en ugnsfast form, salta och pressa över citron. Täck formen med aluminiumfolie och koka i ugnen i 15 min. Skala, skiva och koka potatis under tiden. Låt potatisen ånga av medan du gör såsen. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet så att du får en slät röra. Häll i fiskspadet från formen, vatten och grädde lite i taget. Koka 3 min under omrörning. Ta av från värmen, vänd ner dillen och smaka av med citron, salt och peppar. Slå såsen över fisken. Mosa potatisen och blanda med grädde, smaka av och blanda ner ägget. Spritsa eller klicka moset runtom fisken. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min, tills moset fått fin färg.

Fiskgratäng med dill, citron och potatismos
Klassisk fiskgratäng med dill, citron och potatismos.

16 kommentarer

 1. Blir så sugen… en av mina favoriter mamma gjorde var helt enkelt spätta som stektes, såsen var en blandning av mjölk och grädde med mycket citron och dill och det serverades kokt potatis till. När jag åt mosade jag naturligtvis potatisen och då är vi ungefär tillbaka till ditt recept ;-)

  Svara
 2. En av våra absoluta vardagsfavoriter, helt klart! Det finns inte mycket som klår en fiskgratäng med riktigt mycket smak av citron och dill (något som Håkan hävdar att man aldrig kan överdosera!)

  Svara
 3. Jag har gjort fiskgratäng enligt ditt recept nu många gånger och det är utan tvekan den godaste jag ätit i mitt liv:)

  Svara
 4. Gratängen blev riktigt god men du bör ta bort taggen glutenfritt när du har vetemjöl i såsen. Bytte vetemjöl till maizena och det funkar utmärkt också:)

  Svara

Skriv en kommentar.