Fiskgratäng med ajvar

Fiskgratäng med ajvar

När jag månadshandlade (3 veckor sedan nu – mycket mat kvar by the way) köpte jag fisk så att vi skulle bli tvungna att äta fisk varje vecka. Jag är ingen fiskälskare, men äter torsk och kan tycka att det är riktigt gott då och då.

Förra veckan gjorde vi den här fiskgratängen, en fiskvariant av ajvarkycklinggratängen som jag tycker om så mycket. Vi åt ajvarfiskgratängen med matvete och haricots verts.

Maträtter som vi annars kanske hade haft ris till, äter vi just nu helst matvete eller mathavre till. Mer fibrer, mer näring och dessutom odlat i Sverige vilket har flera fördelar. Som grädde på moset är matvete och mathavre lite större och därmed lättare för Tea att äta med fingrarna. Och lättare för oss att städa upp från golvet efter maten…

Fiskgratäng med ajvar (4 port.)

500 g fiskfilé (vi använde torsk)
Salt, peppar
1/2-1 purjolök
Smör/olja att steka i
2 dl crème fraiche
2 dl ajvar relish

Sätt ugnen på 225°. Krydda fiskfiléerna runtom med salt och peppar och lägg i en ugnssäker form. Strimla purjolöken och fräs den mjuk. Blanda den frästa purjon med crème fraiche, ajvar, salt och peppar och bred blandningen över fisken. Gratinera mitt i ugnen i 20 min.

Ajvarfisk i ugn
Fiskgratäng med ajvar, med mycket god sås att blanda med tillbehören.

2 kommentarer

Skriv en kommentar.