Fisk med mandel

Jag har just ätit lunch; helfabricerad färdigmat ur en liten skål som närmast påminner om något som används inom vården. Men smaken kan jag inte klaga på, det får jag erkänna.

Jag minns tillbaka till när jag och min syster var små, men ändå stora nog för att få vara hemma själva en kväll. Ugnen gjorde vi bäst i att låta bli än, så vi fick välja vilken färdigrätt vi ville i frysdisken. Vilken grej jag tyckte det var.

Jag minns känslan av att duka fram den där ostschnitzeln framför teven tillsammans med varsin småläsk i glasflaska som vi hämtat i källaren. Det måste präglat mig mer än jag trott, för när jag nämnde det för Daniel när vi åt fisk med mandel till middag i förra veckan sa han att ’jag vet älskling, du brukar berätta om det’, med en ton i rösten som antydde att det är det första jag berättar för någon jag nyss träffat.

Recept på fisk med mandel

De där brickorna med färdiglagade portioner har jag nostalgiska minnen till, men i övrigt kan jag inte påstå att de är några personliga favoriter. Det finns mycket annan färdigmat i kyl- och frysdiskarna nuförtiden som håller riktigt hög kvalitet.

Äter du sådana helfabrikat ibland? Vad är din favorit?

Fisk med mandel är en färdigmatsrätt som är en permanent inneboende i frysdiskarna, som är väldigt enkel att laga själv. Det är vit fiskfilé, gärna torsk, som bakas i ugnen under ett krispigt täcke med mandel. Jag byter en del av ströbrödet med mandelmjöl för att öka smak och näringsinnehåll, och kryddar mandeltäcket med franska örter.

Fisk med mandeltäcke

Vi åt vår fisk med mandel till blomkålsmos,  gröna ärter och ugnsrostade tomater som gick i ugnen samtidigt som mandelfisken.

Fisk med mandel (6 port.)

800 g torskfilé
100 g smör
1/2 dl grädde
1 dl ströbröd
1-1 1/2 dl mandelmjöl
1 vitlöksklyfta
1 msk torkade, franska örter
Salt, vitpeppar
1 näve flagad mandel

Sätt ugnen på 200°. Tina fisken om du använder fryst. Smält smöret och blanda med grädde, ströbröd, mandelmjöl, pressad vitlök och kryddor. Lägg fisken i en ugnsfast form och toppa med blandningen i ett jämnt lager. Strö flagad mandel över. Stek i ugnen i ca 25 min, tills fisken är fast och vit helt igenom.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar.