Snabb och enkel fillimpa

Den här enkla fillimpan är perfekt när man får en plötslig, galen craving efter nybakt bröd till middagen eller en ljummen brödskiva med mycket smör, sent en onsdagskväll framför tv:n.

Vardagsbröd, snabbt och enkelt

Fillimpan bakas på bikarbonat och principen är säkert bekant för dig. Den basiska bikarbonaten reagerar med sura ingredienser som filmjölk och skapar en mjuk och luftig limpa.

Basen för fillimpan är den enklasta enkla. Mjölsort väljer du själv efter humör eller så slänger du ihop alla möjliga och omöjliga mjölslattar ur skafferiet. Byt gärna ut en del av mjölet mot havregryn, nötter eller frön. Några matskedar lingonsylt, torkad frukt, riven morot eller liknande är också gott och ger lite sötma till brödet. Testa dig fram till din favorit! Längre ner listar jag några olika förslag.

Tänk på att mjölsort och eventuella smaksättningar påverkar mängden vätska som behöver tillsättas till brödet. Degen ska bli som en klistrig gröt.

Fillimpa (1 limpa)

7 dl mjöl (blanda gärna med frön, nötter eller liknande – förslag nedan)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl fil, cirka (alt. yoghurt)

Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienser (samt valfri smaksättning, förslag nedan) till klistrig gröt och lägg i en bakplåtspappersklädd brödform (ca 1 1/2 liter). Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min, tills brödet är torrt helt igenom. Låt svalna på galler innan du skär upp.

Denna gång använde jag mjöl som bäst benämns som Husets Blandning (vete-, grahams-, dinkel- och rågmjöl samt lite havregryn) och smaksatte fillimpan med ett par matskedar rårörda lingon och en näve torkade tranbär. Nedan har du några andra förslag på smaksättningar till din snabba limpa.

Några förslag på smaksättningar på fillimpan:
– 1/2 dl sirap/honung/socker
– 1 msk brödkryddor (enklaste vardagsbrödet!)
– 1 näve russin och 3-4 msk vörtmix (enklaste vörtbrödet till jul!)
– Grovt hackade nötter, valnötter är kanon i bröd
– 1 deciliter blandade frön, t.ex. linfrö eller solroskärnor
– 1 näve grovt rivna frukter eller rotfrukter gör brödet saftigt, t.ex. äpple, morot eller palsternacka
– 2 msk lingonsylt gör också brödet mycket saftigt och gott
– Grovt hackade, torkade frukter eller bär, t.ex. russin, tranbär eller aprikoser

Vad vill du ha för smaksättning i din fillimpa?

Snabbt vardagsbröd
Rör ihop ingredienserna till limpan till en klistrig gröt.

Snabbt och enkelt bröd
 Klicka ner smeten i en brödform och grädda mitt i ugnen tills limpan är torr helt igenom.

Snabb filmjölkslimpa
Fillimpan har inte så lång hållbarhet och smakar bäst nybakt. Brödet går också att frysa.


Nä, nu ligger lägenheten mörk och sambon småsnarkar redan i sängen här intill. Dags att krypa till kojs. Det ryktas om att det är en dag imorgon också. Sov gott, gott folk. Det tänker jag göra. (Man kan väl inte annat än sova gott när det doftar nybakat i hela lägenheten?)

9 kommentarer

  1. Provade detta recept då jag upptäckte att jag glömt köpa bröd och gästerna skulle komma om 1,5 h. Jag bakade brödet på 5 dl grahamsmjöl 1 dl valnötter 1 dl linfrön samt 1/2 dl ljus sirap. Granerade brödet med sesamfrön. Hade ingen brödform hemma men använde en sockerkaksform och det gick bra. Brödet blev fantastiskt gott och mycket uppskattat av mina gäster!

    Svara

Skriv en kommentar.