Färsgryta med vitkål och morot

daniel-tea-middag farsgryta-vitkal-morotNumera kommer jag allt som oftast hem till färdiglagad middag efter jobbet, när Daniel är föräldraledig med Tea. Vi delar lika på föräldraledigheten under våren och jobbar bara några dagar i veckan båda två.

Att vi kunnat lösa det så med båda våra jobb är fantastiskt bra! Det har gjort att vi delar lika på ganska mycket annat också, bland annat matlagningen. Det känns himla lyxigt att komma hem till färdiglagad middag (och min fina lilla familj, förstås).

orientgryta

Häromveckan lagade Daniel orientgryta till middag, en av mina favoriträtter. Orientgryta är en färsgryta med vitkål och morot som är smaksatt med senap och (lite otippat) kardemumma. Billigt, lättlagat och gott!

Receptet på orientgrytan har legat på bloggen och grott sedan 2012 och är alltså en riktigt gammal räv i arkiven. Receptet i sig är nog också en riktigt gammal räv, med tanke på att kardemumman gör att den automagiskt klassas som orientalisk!

Till receptet på orientgryta »

8 kommentarer

 1. Oj vad gott det ser ut! Blev genast påmind om en äldre rätt jag gjort ibland, även den ”orientalisk” ;-) nämligen stekt ris (evtl. överblivet) plus just köttfärs och rivna morötter men sojagroddar iställer för vitkål. Kanske ett tipps till den som inte gillar vitkål men som vill testa ditt recept ändå.

  Svara
 2. Hej!
  Ja detta recept är ett gammalt från ”Vår kokbok”, där det är fyllningen i ett bröd. Verkligen gott!
  Mvh Pia i Skåne

  Svara
 3. Verkar som att receptet på röran kan användas till mycket. Vi brukar göra paj på det. Perfekt när man kan laga till det i förväg, baka av ett pajskal och sen när det är dags bara värma på fyllningen innan det åker i skalet.
  Hos oss serveras pajen gärna med ”grekisk” sallad.

  Svara

Skriv en kommentar.