Är det något som irriterar ögonen mer än att hacka lök så är det att riva pepparrot. Milda Matilda vad det kan svida i både ögon och näsa. Gillar du pepparrot? Jag älskar det! Trots bieffekterna… Man får inte riva pepparrot när man är spacklad och ska ut och svira, hehe.
Ett av de godaste sätten att äta pepparrot är till kokt fisk, ägghack och skirat smör. På en restaurang i stan har de pepparrot på räksalladen. Att göra en enkel pepparrotsås och äta till stekt falukorv och kokt potatis är inte fy skam det heller.
Hur äter du helst pepparrot?
Pepparrotsås till falukorv (4 port.)
1 bit färsk pepparrot, 5-10 cm
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
Salt, vitpeppar
Riv pepparroten fint. Smält smöret. Vispa ner vetemjölet (en vanlig spiralvisp är bäst) så du får en klumpfri röra. Vispa ner mjölken lite i taget och låt koka upp under omrörning. Koka 5 min. Smaka av med salt, peppar och pepparrot.
Pepparrot är gott! Vi äter den helst råriven på ugnsstekt torskrygg med brynt smör eller i en vispad fraichesås på en libabrödspizza med kallrökt lax.
Allt gott till dig, kramizar!
Torsk, brynt smör och pepparrot, ååååh…
Här blir det faktiskt pepparrotssås ikväll med köttkorv och potatis! Jag gör också en lite tunnare stuvning och har sedan i mycket stark pepparrot antingen på burk eller ur tub. Har aldrig vågat prova något annat sätt och det smakar ialla fall oss bra – och så blir det inga tårar ;-)
Annars äter vi ofta pepparrot just till falukorv, men en annan favorit är vitt bröd med kallrökt lax och då mest med en mildare pepparrot ur tub.
Funderar just på att det är länge sedan jag åt pepparrotskött, fast där är det ju också bara pepparrot i såsen (men gott är det).
Den rivna pepparroten på tub är det inget fel på, men färskriven har sin charm ;)
Jag älskar pepparrot! Äter det faktiskt helst på en smörgås, eller i en Bloody Mary. Mmm.
Bloody Mary har jag aldrig blivit vän med, trots pepparroten.