Falafelsallad med tahinidressing

När jag friterade min första hemmagjorda falafel en gång för något år sedan så kändes det lite som att jag sprungit i mål på något lopp till ljudet av färgsprakande fyrverkerier. Falafel är ju så himla gott. Varför i hela friden hade jag inte gjort det tidigare?

Nu är falafel nästan standardmaten hemma så fort det vankas vego, och jag har upptäckt hur smidigt det är att steka falafel i ugnen. Alla sätt att slippa stekos är välkomna i mitt kök och genom att steka den i ugnen blir falafeln mindre fet men fortfarande krispig. Dessutom så är det enkelt att klicka ut den kladdiga smeten på en plåt istället för att försöka lyckas med konststycket att vända på den i stekpannan…

Falafelsallad med tahinidressing

För att den färdiga falafeln inte ska bli torr behöver falafelsmeten vara ganska kladdig. Det gör att det kan bli en sjukt kletig historia att forma den med händerna. Jag formade min falafel med hjälp av två skedar.

I falafeldressingen ger tahini den där speciella smaken. Tahini är gjort av mixade, rostade sesamfrön och olja och finns i de flesta, större butiker. Vill du inte använda tahini kan du byta ut den mot ett nötsmör eller utesluta den helt. Men köp gärna hem tahini (eller gör din egen!). Tahini kan förutom till falafeldressing användas till hummus, i efterrätter eller som pålägg på en macka. En användbar röra!

Falafelsallad med tahinidressing (4 port.)

Ugnsstekt falafel:

2 burkar kikärter, ca 460 g avrunnen vikt
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 ägg
2 tsk citronsaft
1 tsk spiskummin
1-2 msk färsk, hackad persilja (alt. koriander)
1 tsk salt
2 msk potatismjöl

Falafeldressing med tahini:

1 1/2 msk tahini
2 msk citronsaft
1/2 tsk sambal oelek (alt. mer för en het dressing)
2 dl turkisk yoghurt (alt. liknande naturell yoghurt)
1/2 dl färska, hackade örter (persilja, koriander, mynta…)
Salt, peppar

Förslag på sallad:

1 stor krispsallad
1/2 gurka
2 paprikor
1 burk majskorn

Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop ingredienserna till falafeln till en kladdig gröt. Klicka ut smeten på en pappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter eller tills falafel har fin färg. Under tiden gör du dressingen och salladen. Blanda ihop ingredienserna till falafeldressingen och smaka av. Skär grönsakerna i lagom stora munsbitar.

Servera grönsakerna med dressingen och den varma falafeln.

Steka falafel i ugnen, recept
Jag formade min falafel med hjälp av två skedar.

Falafeldressing med tahini
Tahini ger falafeldressingen dess speciella smak av rostade sesamfrön. 

Recept på god falafel
Ugnsstekt falafel, falafel med mindre fett

Falafeln blir mjuk och god på insidan och härligt krispig på utsidan. Riktigt nice!

7 kommentarer

    • Jag skulle inte frysa dem efter stekning. Prova att forma smeten och styckfrysa. Då är det bara att tina och steka sen. Jag har inte provat själv men det borde funka fint. Ska prova nästa gång vi ska äta falafel!

      Svara

Skriv en kommentar.