Falafel med dill och citronyoggi

Falafel med dill och citronsås

Hemmagjord falafel är fina grejer. Jag har gjort det i ett par versioner tidigare, med klassiskt falafliga smaker och med julkryddor. Falaflarna blir härligt gyllenkrispiga av friteringen. De är ljuvliga att doppa i en kall yoghurtsås… Våga testa!

För att fortsätta på gårdagens dilliga tema bjuder jag idag på vegetarianens version på fiskbiffar – falafel med dill och citronyoggi! Vansinnigt gott, om jag får säga det själv!

Falafel med dill och citronyoggi (4 port.)

2 burkar kikärter
1 knippe färsk dill, ca 2 msk hackad
1 msk olivolja
1 ägg
2-3 msk potatismjöl
1/2 citron, ca 1 msk citronsaft
1 tsk salt
Olja att fritera/steka i

Citronyoggi:

2-3 dl turkisk yoghurt
1/2-1 msk honung
1/2-1 citron, 1-2 msk citronsaft

Till servering:

Klyftpotatis (alt. kokt bulgur eller liknande)
Blandad sallad

Mixa avsköljda kikärter och dill till en (halv)slät massa. Tillsätt olivolja och ägg och blanda i potatismjöl tills du har en tjock, kladdig gröt. Krydda med citronsaft och salt. Blanda ihop ingredienserna till citronyoggin. Hetta upp rikligt med olja i en stek- eller traktörpanna. Forma små bollar eller biffar (lättast med två matskedar) och fritera tills de har en fin yta runtom, 5-10 min.

Att fritera är varken svårt eller farligt! Ha ett lock nära tillhands och vrid ner värmen om oljan börjar skvätta. Det går bra att steka falaflarna också om du är orolig för att fritera.

12 kommentarer

 1. Jodå, kan nog tänka mig att testa. Friterat kan väl aldrig bli fel och så med potatisklyftor och den där fräscha yoggin till så, absolut!

  Önskar dig en trevlig helg redan nu – kommer att vara lite frånvarande några dagar!

  Kram till dig!

  Svara
 2. Sara! Hur får man fin yta på falafel?? Tycker det är så svårt att lyckas, när jag försöker fritera går de bara sönder! Det blir bara en sörja av olja och falafelsmet :( Går lika dåligt när jag försöker steka.. Är så sugen på det till veckan!

  Svara
  • Lös smet – är den för fast så smular den bara i pannan. Den lösa smeten är stört omöjlig att forma – så snygg form får de inte, men fin yta och mjuka och go’a inuti. Smeten ska vara som kladdig gröt ungefär. Fritera eller stek i mycket olja. Hoppas det blir bra!

   Svara
 3. Idag gjorde jag mina finaste och godaste falafel någonsin :D Körde på halvfriterat i någon cm olja i traktörpanna och fick dem helt runda, trots mycket kladdigare smet än jag gjort förut, gick precis att forma :)

  Trevlig kväll Sara!

  Svara

Skriv en kommentar.