Faki, grekisk linssoppa

Åh, gäsp! Vad svårt det är att vakna till för en arbetsdag efter en veckas ledighet. Man vänjer sig fort vid att tassa upp upp efter nio någon gång, och krypa upp i soffan med en kopp te framför Nyhetsmorgon. Men man vänjer väl sig ungefär lika snabbt vid att släpa sig upp klockan sju och cykla till jobbet i bitande kyla också. (Jag hoppas i alla fall det.)

Om du går hemma i mjukisbrallorna fortfarande är det guldläge att förbereda för vardagen som kommer efter årskiftet redan nu. Laga en stor laddning med grekisk linssoppa och frys in i portionsförpackningar. Perfekt att ha med i lunchlådan.

Faki, grekisk linssoppa

Faki är en grekisk linssoppa på gröna linser. Soppan har förutom linserna en bas på krossade tomater och smaksätts med lagerblad, vitlök och oregano. En kanelstång i fakin ger god smak, men kan uteslutas om du vill. Eftersom de gröna linserna har längre koktid än de röda så är soppor på gröna linser perfekta att laga mycket av på en gång och frysa in för framtida luncher och middagar.

Faki (ca 8 port.)

5 dl gröna linser, ca 500 g
2 gula lökar
3 morötter
Olja att steka i
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
(1 kanelstång)
2 msk oregano
2 burkar krossade tomater, ca 800 g
1 1/2 – 2 l vatten + extra till blötläggning
1 msk soja
1 msk röd- eller vitvinsvinäger
6 vitlöksklyftor
Salt, peppar
1 dl färsk, hackad persilja

Koka linserna 5 min och häll dem sedan i ett durkslag och ställ åt sidan så länge. Hacka löken och skär morötterna i slantar. Fräs löken tills den är mjuk och blanda sedan ner morötter och tomatpuré. Tillsätt linser, lagerblad, kanelstång, oregano, krossade tomater, vatten, soja, vinäger och hela, skalade vitlöksklyftor. Låt koka ca 40 min, tills linserna och morötterna är mjuka. Fiska upp vitlöksklyftorna, lagerbladen och kanelstången. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner hackad persilja.

10 kommentarer

  1. Håhåjaja, här går vi omkring och myser fortfarande, vi räknar med vissa svårigheter när det ska trampas till jobbet igen på onsdag efter nästan 3 veckors ledighet… men det ska vi inte tänka på nu!
    Soppa är guld värt nu när det är så kallt ute och det har shoppats hem nya linspåsar så det blir till att planera in på nästa veckas matsedel.

    Svara
  2. Hej, nybörjare på linser :-)
    Är det torra linser du skriver om i dina recept? Ser att du skrivit kikärtor i tetra, ( bra då fattar jag ).

    Svara

Skriv en kommentar.