Timjanbiffar med äppelsås

Enkla biffar med timjan och sås med äpple

Herregud. Vilken kaotisk dag. Helt tom i skallen. I skrivande stund är det herrn i huset som lagar middagsmaten för ikväll istället för tvärtom – inte helt vanligt. Själv försöker jag mest sortera tankarna. En ljusglimt som når ner i hålet som den här dagen har grävt under mig, är att Expressens bilaga Mitt kök kom ut idag! Gissa vilken nuna du kan hitta där om du tittar riktigt noga? Ja, så himla noga behöver du inte titta förresten, för på en hel sida figurerar hela stora lilla jag och mitt recept. Äntligen! De kontaktade mig i somras och nu har det äntligen gått igenom hela leta-planera-tycka-trycka-frakta-processen och nått butikshyllorna. Det är flera bloggare som är med i denna omgång, bland annat Lotta och Frostrosor. Lite malliga tycker jag allt att vi får lov att vara för det. Bilagan säljs till och med fredag, men är redan slutsåld på flera ställen har jag hört. Måste bero på alla bra läsarrecept, eller hur?

Det firar vi såklart på bästa sätt med extra finfin vardagsmat! Saftiga biffar med smak av timjan och en gräddig sås med äpple och lök. De knubbiga biffarna blir extra saftiga med morot och tack vare att de får puttra klart i såsen. Äpple i såsen ger en lite sötsyrlig smak som lyfter hela konkarongen.

Timjanbiffar med äppelsås (4 port.)

Timjanbiffar:
500 g blandfärs
1 morot
1 ägg
1/2 dl grädde
1 1/2 msk hackad, färsk timjan (alt. 2 tsk torkad)
1 tsk salt
1 krm peppar
Smör

Äppelsås:
2 äpplen
1 gul lök
2 1/2 dl grädde
1 dl vatten
1 msk köttfond
En skvätt kinesisk soja
Salt, peppar

Blanda färsen med riven morot och resterande ingredienser till biffarna. Forma till 6-8 biffar. Hetta upp en stor klick smör i en stek- eller traktörpanna och stek tills biffarna har fin färg. Under tiden river du äpplena och hackar löken. Lägg i detta tillsammans med grädde, vatten och fond och låt puttra tills biffarna är färdiga helt igenom, ca 5 min. Tillsätt soja för färg och smak. Smaka av med en gnutta salt och peppar.

Saftiga timjanbiffar med äppelsås
Servera timjanbiffarna med äppelsåsen och potatis, ris eller annat gryn, t.ex. bulgur.

5 kommentarer

  1. Riktigt roligt att ni är med… och alla era bloggar följer jag ju hurra! :)

    Timjan är verkligen en riktigt god krydda som passar i mycket. Häromkvällen gjorde jag rotfrukter i ugnen med olja flingsalt och lite timjan på… gott!

    Svara
  2. Klart vi kan vara lite malliga :-) Tycker det är synd bara att min adress är kapad med bindestreck (lotta-kruse.blogspot.se). Kan lätt bli så att man skriver in adressen som det står och då hamnar man helt fel. Men men… En kul grej i alla fall och riktigt trevligt att vi fick en helsida var!

    Färsbiffar är lätt insålda på mig – bland det bästa jag vet. De här med äppelsåsen låter supergott. Helt klart värdigt en firarmiddag nu när du är kändis :-)

    Svara
    • Hm, ja det är ju dumt… Men i tidningar så behöver de ju fylla varenda kvadratmillimeter med något viktigt, så texter kan bli lite tokiga ibland. Synd! Rolig grej i alla fall :)

      Svara

Skriv en kommentar.