Enkla tacopiroger till fredagsmyset

Enkla tacopiroger med smördeg

Världens enklaste tacopiroger var det här! Smördeg gör tacopirogerna härligt frasiga och middagen blir servettkrävande underbar. Som sig bör, en fredag i mars!

Eftersom jag i min morgonförvirring trodde att det var fredag redan igår, så känns denna fredag extra välförtjänt. Det enda konstruktiva jag tänker göra idag (ja, förutom att jobba, såklart) är att försöka leta rätt på Ben & Jerry’s nya glass med jordnötsmör. Peanut Butter Me Up. Hur gott låter inte det? Kanske kan klå min favorit Fairly Nuts. Kanske.

Tacopiroger och Ben & Jerry’s. Det är fredag, det.

Enkla tacopiroger på smördeg (4 port.)

8 färdigkavlade smördegsark
Smör/olja att steka i
600 g blandfärs
1 påse tacokrydda (alt. 2-3 msk hemmagjord tacokrydda)
2 dl tacosalsa (knappt 1 burk)
1 ägg
(Sesamfrön)

Till servering:

Vitlökssås (1/2 dl majonnäs, 1 dl turkisk yoghurt, 1-2 pressade vitlöksklyftor)
Blandad sallad

Sätt ugnen på 200°. Lägg ut smördegsarken på en plåt så de tinar. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och stek färsen. Strö över tacokryddan och blanda om. Blanda ner tacosalsan och låt steka med färsen några minuter. Lägg en klick tacofärs på varje smördegsplatta, vik ett lock över och gaffla ihop kanterna. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och toppa ev. med frön. Grädda mitt i ugnen i 15-20 min.

Tacopiroger till fredagsmyset
Med dessa frasiga tacopiroger önskar jag dig en trevlig, mysig och gosig helg!

26 kommentarer

  1. Gott och frasigt värre! Eller bättre förstås :-)

    Den B&J måste jag hålla utkik efter. Älskar jordnötssmör men tycker de flesta sorter har för mycket grejs i. Ja, faktiskt kan det bli för mycket av det goda. Men bara ibland :-)

    Ha en trevlig och god helg!

    Kram Lotta

    Svara
    • Att göra eget jordnötssmör är det enklaste i världen om du har matberedare. Jag brukar göra nötsmör att ha till frukost, håller 2-3 veckor i kylen :) Bara mixa nötter tills de börjar släppa fett, häll försiktigt i lite smakfri olja tills du har äskad konsistens. Och så lite salt, honung… Kakao och kanel är också gott i :) Testa!

      Kram!

      Svara
  2. Så gott! Tacofärs är faktiskt min favorit! Jag använder den i olika möjliga maträtt-varianter! :)
    Här blir det tacos idag! Barn ska fixa det! Jag ligger nerbäddad och är rejält förkyld! :(
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    Svara
  3. Åh, som sådana här tacoknyten har vi också gjort och gillat! Jag har varit ledig idag så jag hade också fredagskänsla igår. Slapp dock jobba idag då :-) Ha en skön helg. På riktigt nu…

    Svara
  4. Borde man ju kunna göra till goda drinktilltugg dom där, bara lite mindre storlek kanske. Hmm, det tål att funderas på.
    Ja här är det ju helgfelling redan på torsdagen för frun, så det blir lite lätt förvirrat för maken också. Men nu är det äntligen riktigt helg,
    hoppa den är riktigt bra hos dej

    Svara
    • De är ganska spröda i och med smördegen, och tål väl inte riktigt att åka omkring i en väska eller sådär. En ”vanlig” pirogdeg (t.ex. färdigköpt pizzadeg om du inte vill göra egen) funkar bättre på utflykten!

      Svara
  5. Vi åt dina tacopiroger till middag idag. Vi blandade i lite majs i köttfärsen och serverade med sallad, tomtater, paprika och yoghurt till. Det blev jättegott! Ben and Jerrys tycker vi är för söt, men här i USA är Häagendazs ganska billig, så den frossar vi i istället. Tack för receptet!

    Svara
  6. Gjorde dessa i söndags fast med kycklingfärs och guacamole till, himmelskt gott!!! Tur att det blev många matlådor så att man får njuta av dem länge :) Fler pirogtips, tack!

    Svara
    • Hej Johanna! Dessa piroger blir inte så roliga när de kallnat och värms igen. Goda förstås, men ganska mjuka och trista… Jag skulle inte grädda mer än jag äter upp. Jag skulle prova att frysa in dem ogräddade!

      Svara

Skriv en kommentar.