Enkel kycklinggratäng med dragon

Åh, vad jag älskar att göra mat i ugnen. Inget stekos, inget pass… Visst är det bra? Och så är det ju så gott med gräddiga, gosiga gratänger med saftig kyckling… Särskilt gott blir kycklingfilé, som ju har en tendens att bli torr som fnöske om man är ouppmärksam någon sekund när man steker den i panna…

En gräddig gratäng kräver dock som bekant några kloka smaksättningsval för att inte lägga sig som ett tungt brunnslock i magen. Till det är dragon perfekt. Ja, det finns ju en anledning till att feta såser, som bearnaisesås, innehåller dragon…

Enkelt recept, kycklinggratäng med dragon

Här får den samsas med kycklingfilé, färskost och crème fraiche i vad som kan vara receptet på världens enklaste kycklinggratäng:

Enkel kycklinggratäng med dragon (4 port.)

500 g kycklingfilé
Salt, peppar
2 msk dragon
200 g naturell färskost (t.ex. Philadelphia)
3 dl crème fraiche
1 tomat

Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i centimetertjocka skivor. Krydda runtom med salt, peppar och dragon och lägg i en ugnssäker form. Krydda färskost och crème fraiche med salt och peppar och bred blandningen över kycklingen. Toppa med tomat i tunna skivor. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min. Kontrollera att kycklingen är klar.

För lite variation kan du byta ut kycklingen mot fläskkött, till exempel tunna skivor av fläskkotlett. Gott, gott! Servera med ris, bulgur eller annat gryn och kokta haricot verts.

12 kommentarer

  • Det är det, älskar som sagt att laga gratänger! Blir klart mer gratänger vintertid än sommartid, men det går ju lika bra att äta på sommaren. Hoppas du får tillfälle att prova denna snart! :)

   Svara
 1. Dragon är egentligen lite underskattat. Tycker inte man ser så många recept med dragon nuförtiden, det var mer förr. Synd, för det är ju jättegott! Lär dessutom vara bra mot övergångsbesvär (jämför franska namnet estragon med östrogen). Gratängen ser hursomhelst jättefräsch och god ut! Ha en bra dag!

  Svara
  • Jaså? Övergångsbesvär alltså? Det finns verkligen något som är bra för allt! Håller helt med om att dragon fått hamna i skymundan för ”moderna” örter som basilika, timjan… Synd på dragon som är så gott.

   Ha en fin dag, du också!

   Svara

Skriv en kommentar.