Klassiskt recept på risgrynsgröt

Risgrynsgröt

Andra december. Första advent.

Jag vet inte om det är jag som börjar bli gammal (herrejisses, snart närmre 25 än 20 ju) men det var ju nyss augusti, lagom badtemperatur i sjön och dags för picknick i det varma gräset. Ändå är december här och jag har precis kokt mig en stor kopp Yogi-te, tänt en hel bunte med ljus och tillsammans med största raggsockorna krupit upp i soffan hemma efter en mysig weekend lagom många mil hemifrån. Det är inte klokt att tiden försvinner så.

Med sig hade december ett helt lass med vit pudersnö, något som varken vi eller Vägverket var beredda på. Därför tog de där lagom många milen typ tre timmar att köra istället för dryga timmen. Tack vare Absolute Christmas och låsningsfria bromsar kom både jag och sambon hem helskinnade.

Ikväll ska vi äta köttfärslimpa och tända första adventsljuset medan vi tittar på avsnittet av julkalendern som vi missade igår (någon som tittat, är den något att ha?), men här tänkte jag bjuda på en riktig risgrynsgröt. Risgrynsgröt är något man kan behöva få en påminnelse om såhär inför advent- och juletid. Det finns så många kluriga sätt att göra gröt på nuförtiden, i ugnen och gud-vet-allt, men jag tycker ändå att vissa saker är bäst på klassiskt vis. Med försiktig kokning och mycket smör så bränner du inte vid gröten.

Risgrynsgröt (4-6 port.)

2 1/2 dl grötris, rundkornigt ris
6 dl vatten
50 g smör
1 nypa salt
1 l gammaldags mjölk, alt. standardmjölk 3%
1 kanelstång
2 msk socker

Blanda grötris, vatten, smör och salt i en stor kastrull och låt det koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt mjölken och kanelstången och låt koka på mycket svag värme i 20-30 minuter, tills gröten har en något lösare konsistens än vad du vill att den ska ha när den är klar (grötriset sväller ytterligare medan gröten svalnar). Söta gröten med sockret.

Servera med kanel och mjölk eller saftsoppa.

Enkel risgrynsgröt
Ta dig tid att koka egen risgrynsgröt i jul. Det är enkelt. Nykokt risgrynsgröt med kanel värmer en frusen kropp ända ut i fingertopparna. Trevlig första advent, älskade läsare!

9 kommentarer

 1. Oh vad gott! Risgrynsgröt har jag nog inte gjort på nästan 30 år ;-) När jag firat jul hemma i Sverige så fixade min syster det. Måste kolla om jag inte tar och inför en svensk tradition här nere ;-)

  Du har glömt en grej i receptet: 1 mandel – för visst vill man önska sig något nu och då, särskilt när julen står för dörren :-)

  Svara
 2. Superb gröt väldigt krämig och god morsan ”petra” är jätte kräsen när det gäller gröt tyckte det var väldans gott och sjävl är man gamer med ryktet som lat och det finns rykten om sånna som oss att vi ej e bra vid spisen men detta var ju så enkelt det kan bli perfekt förklarat recept lätt att ändra mängderna för tex större familjer detta ska jag sprida vidare på facebook mycket bra recept har ni nån app det skulle vara värt det :) tack för den nerlagda tid för detta online recept

  Svara
  • Vad kul att gröten blev lyckad och att du tyckte receptet var tydligt! Jag har ingen app, men bloggen är mobilanpassad så att den ska vara lätt att använda från alla möjliga enheter.

   Svara

Skriv en kommentar.