Koka julköttbullar

Koka julköttbullar, enkelt recept

Julköttbullarna är den viktigaste delen av mitt julbord och med det här enkla receptet får jag alltid goda och perfekt runda, saftiga julköttbullar.

Utan att varken jag eller köket behöver lukta stekos. Bra va?

Koka julköttbullar i buljong är knepet för att lyckas. Julköttbullarna blir inte bara saftiga och smakrika utan dessutom runda som klot. När du sedan ska äta så steker du snabbt de julköttbullar du vill ha till precis den stekyta du önskar. Du slipper steka julköttbullar till förbannelse, som ändå bara blir torra och lite brända, eftersom julköttbullarna redan är färdiga. Lika smidigt som Mamma Scans köttbullar, fast godare och du vet precis vad som finns i dem. Fislukten får du stå för själv, om du saknar den ;)

För att göra mitt recept på julköttbullar så enkelt som det bara kan vara, utesluter jag löken. Om du inte har en mixer eller ork att finfinfinhacka löken så är risken att löken gör att smeten faller sönder. Löken bidrar dock med en god och djup smak. Istället för lök tillsätter jag lite senap i smeten och kokar köttbullarna i en kraftig buljong. I Knorrs sortiment finns en fond med brynt schalottenlök som ger väldigt god smak, en oxfond passar också bra. Om du ändå vill ha lök, se till att den är finfinfinhackad eller mixad och stek den riktigt mjuk innan du blandar den i smeten. 2 gula lökar är lagom till receptet nedan.

Just det. Glömde ju berätta. Glöm bort svällande av ströbröd hit och dit. Med ett såhär enkelt recept på julköttbullar får du underbart saftiga köttbullar ändå. Glutenfria blir de också på köpet. Sådär, dags att rulla igång!

Enkelt recept på julköttbullar (ca 40-50 st normalstora)

2-3 l buljong, t.ex. ox- eller schalottenlöksbuljong (vatten + fond/tärning)
1 kg blandfärs (50/50)
2 tsk salt
2 krm kryddpeppar
(1 1/2 tsk socker)
1 1/2 msk senap, t.ex. grovkorning, skånsk
2 ägg
1 1/2 dl grädde
Smör att steka i

Koka upp buljong i en stor kastrull. Under tiden, blanda färsen med kryddorna och bind sedan ihop smeten med ägg och grädde. Forma lagom stora julköttbullar och släpp efterhand ner dem i den kokande buljongen. Lägg inte i för många i taget. När julköttbullarna har kokat några minuter flyter de upp till ytan. Låt koka någon minut till. Känn efter, när köttbullen känns ganska fast och ”studsig” är den klar är fiska upp. När alla julköttbullarna är färdigkokta kan du lägga undan de du eventuellt inte ska ha just nu och vid servering snabbt steka julköttbullarna tills de får fin yta.

Rulla hemmagjorda, enkla julköttbullar
När jag formar julköttbullar hör jag min gamla hemkunskaplärares röst i huvudet – blöta, lätt kupade handflator så blir det enkelt att få runda julköttbullar.

Enkelt recept på julköttbullar
Lägg i julköttbullarna i den kokande buljongen efterhand du rullar dem. Lägg inte i för många åt gången. Är du en mästerrullare som rullar snabbare än de kokar klart, kan du lägga julköttbullarna att vila på en skärbräda innan de får plats i kastrullen.

Enkelt att koka köttbullar
När julköttbullen kokat några minuter flyter den upp på ytan. Känn på den lite försiktigt, den är färdig när den känns fast och ”studsig”. Då kan du fiska upp den!

Kokta julköttbullar
Saftiga julköttbullar får du när du kokar dem såhär. Stek julköttbullarna vid servering, så hinner de precis bli varma och få perfekt, fräsch stekyta.

Enkelt recept på julköttbullar
Vem kan motstå en sånhär vörtbaguette med rödbetsallad och hemmagjorda julköttbullar?

19 kommentarer

  1. Gammalt bra tips, som alldeles fallit i glömska hos mig, oh som jag inte använt mig av på länge, länge. Tusen tack för påminnelsen! Bullarna ser riktigt goda ut!

    Svara
  2. Jag måste verkligen testa att koka köttbullarna först, verkar vara ett jättebra knep! Men, det är klart, jag vill ju helst ha sås och potatis till och det kanse inte är så lätt när man bara ”eftersteker” köttbullarna, eller? Har alltid både vit- och kryddpeppar i mina, det kvittar om det är jul eller inte ;-)

    Svara
  3. Wow frågade just om att koka köttbullarna på Instagram och fick till svar att kolla här och det har jag gjort det låter ju helt magiskt goda måste absolut testa. Tusen tack för en bra site…min favvo… kram och ha det gott….

    Svara

Skriv en kommentar.