Enkel tonfisksoppa

Jag vet inte hur det är med dig, men om jag bara skulle svara i telefon en timme om dagen, så hade det inte funkat särskilt bra alls. Inte privat och verkligen inte på jobbet. Tydligen är det standard på diverse sjukvårdsinstutitioner i vårt land. Nu lägger jag armarna i kors och putar tjurigt med underläppen för det är inte okej.

Jag har väl för tusan annat att göra än att höka över telefonen klockan 13:00 för att kunna fånga en stackars receptionist som ändå skickar mig vidare till en annan instutition som har öppet mellan 08:00 och 09:00 imorgon. För att kompensera för det får receptionisten vara jäkligt trevlig, sjuksköterskorna jäkligt snygga och läkaren jäkligt duktig. Får ni kanske musarm eller öronskav av att lyfta luren fler gånger? Nä, anställ någon som kan lyfta på en lur åtminstone fyra timmar om dagen.

Enkel tonfisksoppa

På tal om sjukvård och hälsa så kikade jag igenom en hög av mina gamla veckomatsedlar och kunde snabbt inse att det används en himlans massa mjölkprodukter i olika former. Av ren nyfikenhet har jag dragit ner på mjölkprodukterna några veckor och kunde snabbt märka att min mage blev mer tillfreds med tillvaron. Men grädde och ost är ju så gott… Jag får helt enkelt äta mejerifritt vissa dagar för att kompensera för eventuellt ostöverskott andra dagar. Låter som en plan, tycker jag.

Det här är en helt mejerifri soppa av det lite lättare slaget. En fräsch soppa på tomatbas med tonfisk och smakrika grönsaker med lite medelhavstoner. Särskilt stjälkselleri, timjan, oliver och kapris ger soppan sin goda smak. Soppan går snabbt att göra och är matig nog att servera som den är. Om du vill, kan du komplettera med en klick turkisk yoghurt och ett gott bröd. Remsan tipsade för några dagar sen om ett gott bröd till soppa, som jag är sugen på att testa. Vem hinner först, du eller jag?

Enkel tonfisksoppa (4 port.)

1 purjolök
(2 morötter)
2 selleristjälkar
2 vitlöksklyftor
Olja att steka i
2 msk tomatpuré
2 tsk timjan
2 msk vitvinsvinäger
1 burk konserverade körsbärstomater (alt. krossade/passerade tomater)
7 dl fiskbuljong (vatten + tärning/fond)
2 burkar tonfisk, ca 300 g avrunnen vikt
20 svarta oliver
1 msk kapris
Salt, peppar
1 näve hackad, färsk persilja

Till servering:

(En klick turkisk yoghurt eller liknande)
(Bröd)

Börja med att tärna/strimla/pressa purjolök, morot, stjälkselleri och vitlök. Hetta upp olja i en soppgryta och fräs grönsakerna några minuter. Tillsätt tomatpuré och timjan, blanda om och låt fräsa med någon minut. Tillsätt vinäger, körsbärstomater, och buljong. Låt koka under lock 10 min. Tillsätt sedan tonfisk, oliver och kapris i soppan och låt blir varmt. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja vid servering.

Soppa med timjan, körsbärstomater, tonfisk
Börja med att plocka fram alla ingredienser du behöver och hacka alla grönsaker. Det sparar tid, underlättar matlagningen och minskar stöket att städa upp efteråt.

Enkel tonfisksoppa på tomatbas
Tonfisksoppa med oliver, persilja

Låt grönsakerna koka en stund först, så de får en bra konsistens och ger smak åt buljongen. Tonfisken, oliverna och kaprisen behöver bara bli varma.

Soppa med tonfisk och oliver
Servera eventuellt tonfisksoppan med en klick turkisk yoghurt och en bit bröd.

15 kommentarer

  1. Grrrrrr… blir arg nu också för din skull… tycker inte heller att ringa sjukvården! :(
    Jag äter mejerifritt sedan mer än ett år tillbaka… haft alltid problem med mejeriprodukter… men lite hård ost tål jag…
    Soppan ser fantastiskt god ut! :)
    Tonfisk är så gott och så nyttigt!:)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    Svara
  2. Gud vad gott det låter, den hamnar på nästa veckas meny, rakt in går den! Vi äter en hel del färsk (frusen) tonfisk, men burkad variant blir inte så ofta så det är kul när man hittar ett sånt här bra recept.

    Oj vad vi känner igen det där med att man blir irriterad på sjukvården och hur det funkar… Precis, hur svårt kan det vara med att anställa någon som bara svarar i telefon, det är ju inte direkt brist på arbetskraft!
    Vi håller våra tummar för att det snart löser sej,
    styrkekramar

    Svara
    • Vad härligt! Ser fram emot att se er version, för jag antar att det blir justeringar som sig bör ;)

      Nej, precis! Likadant med alla köer för div. vård i form av operationer o.s.v. – om det alltid är ett års kö, varför inte anställa fler då? Måste väl gå att motivera…

      Kram!

      Svara
  3. Jobbigt med telefonköer. Ringde ett företag för ett tag sedan kö, upptaget och sedan stängt. Illa!

    Den här soppan ser riktigt god ut. Är lite skeptisk till burktonfisk vanligtvis, men kanske ska ge den ett försök.

    Kram kram

    Svara
    • Usch då, ja sånt är irriterande… Det är ju sällan de anställdas fel att man kastas ur kön eller liknande men det är tråkigt med sånt tekniska prylar. Sitta i telefonkö är ju inte det roligaste man kan göra ;)

      Gör gärna det, det är både nyttigt och gott. Byt mot annan fisk annars, det går fint det med.

      Trevlig helg, kram!

      Svara
  4. Låter riktigt gott, tonfisk är aldrig fel! Tror jag ska prova att laga detta ikväll :) Har dock ingen vitvinsvinäger.. Finns det nåt bra substitut så man slipper köpa en hel flaska?

    Svara
    • Gör gärna det, jag är övertygad om att du kommer gilla den! :) Har du citronsaft hemma funkar det lika bra som vitvinvinägern. Annan vinäger går också bra, rödvinsvinäger till exempel. Det är inte hela världen att hoppa över det helt heller. Berätta gärna hur soppan blev och vad du tyckte! :)

      Svara

Skriv en kommentar.