Storkok på ratatouille

Jag ska vara ärlig med dig. Det blir en himla massa hackande när du sätter igång och lagar det här. Ladda med underhållning i öronen och en vass kniv. När du är klar med hackandet och kanske inte bara en utan två stora grytor med ratatouille står och puttrar på spisen kommer du att vara grymt nöjd med dig själv och samtidigt ha dagens underarmsträning avklarad. Score!

Ratatouille recept

Jag hoppar över både vin och socker i min ratatouille eftersom jag tycker om när sötman från de varma, mjuka grönsakerna kommer fram. Plus att jag aldrig har vin hemma. Men har du en slatt över från dagens middag – släng i den med vetja.

Så här gör du (jättemycket!) ratatouille:

Ratatouille (ca 4 l)

4 gula lökar
6 paprikor
2 auberginer
2 zucchinis
Olivolja
4 vitlöksklyftor
1 msk timjan
4 pkt krossade tomater, ca 1600 g
1 kruka färsk basilika
Salt, svartpeppar

Skär alla grönsaker i jämnstora bitar och fräs dem i omgångar i en den största stekgrytan du har. Vänd ner pressad vitlök och timjan mot slutet och fräs ytterligare någon minuter innan du häller på tomaterna. Låt koka tills grönsakerna är mjuka, ca 30 min. Rör ner finhackad basilika och smaka av.

Ratatouille-grönsaker

Serveringsförslag ratatouille

Och så står du plötsligt där med litervis med färdig ratatouille. Hur ska du nu äta upp den här då?

Den första omgången åt vi upp som sås till nykokt pasta, som du kanske såg i inlägget igår. Riv över lite parmesan eller en bit mozzarella, sen är det klart. Jättegott verkligen. Resten av ratatouillen frös jag in i lagom stora aluminiumformar. Av dessa tänkte jag göra:

  • Ratatouillepizza: Istället för vanlig tomatsås på den hemmagjorda pizzan. Lite mozzarella är inte fel här heller.
  • Ratatouillekyckling: Jag bryner kycklingben i en stor stekgryta, häll på ratatouille och kokar tills kycklingen är klar. Gott till klyftpotatis.
  • Ratatouillesoppa: Lika delar ratatouille och buljong. Salt och peppar. Jag mixar eventuellt soppan slät och köper hem ett riktigt gott bröd att doppa i soppan.
  • Ratatouillepaj: Jag blandar 3 dl kall ratatouille med 3 ägg, lägger i förgräddat pajskal och gräddar i ugnen i typ 45 min. God som den är eller som tillbehör till en bit kött.
  • Som sås till en bit kött och potatis i valfri form. Med några gröna blad och ett gott bröd blir det en riktigt, riktigt fin middag faktiskt.
  • … Och såklart som den är, med bara ett gott bröd att doppa i. En förrätt i min smak!

2 kommentarer

  1. Å vad sugen jag blir brukar ha detta som fyllning i vegetarisk lasagne varvat med keso mums mums mums ! måste testa kycklingen och soppan Tusen tack för all inspiration, hittar alltid nåt nytt spännande att testa här hos dig.

    Åsa

    Svara

Skriv en kommentar.