Enkelt recept på rabarberkräm

Enkelt recept på rabarberkräm

När det är så varmt att man måste undvika de svarta rutorna på köksgolvet, då vet man att det är sommar. Ett annat bra sommartecken är när de första rabarberstjälkarna är grova nog för att skörda. Det är en bra dag. (En dag vi visserligen passerade för några månader sedan.)

Förra veckan fick några av säsongens sista rabarber gå sitt öde till mötes i en rabarberkräm, och jag kunde inte låta bli att bli lite nostalgisk.

Rabarberkräm påminner mig om när jag var liten. Gungställningen i bortre änden av trädgården, där rabarber, vinbär och krusbär växer nedanför backen. Mamma som kokar vinbärssaft och bakar världens godaste kanelbullar. Och så rabarberkräm, förstås. Med kall mjölk och ostmacka. Mamma gör den bästa rabarberkrämen, kryddad med barndomsminnen, kärlek och russin. Russinen är viktiga, de balanserar syran i rabarbern och ja… Det blir liksom inte detsamma utan dem.

Rabarberkräm går snabbt att göra. Här är mammas goda och enkla recept:

Mammas rabarberkräm (3-4 port.)

700 g rabarber, ca 6 stjälkar (inte för späda)
1 dl russin
4 dl vatten
1-1 1/2 dl socker
2 1/2 msk potatismjöl

Till servering:

Mjölk
Goda smörgåsar

Skala eventuellt grova rabarberstjälkar. Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Koka upp rabarber, russin, vatten och socker och låt koka tills rabarbern är mjuk, 5-10 min. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör ner redningen i kastrullen i en smal stråle under omrörning. Låt koka upp och ta av från värmen när första bubblan kommer.

Servera rabarberkrämen varm, ljummen eller kall med lite mjölk och en god macka.

13 kommentarer

 1. Kul med russin i krämen! Verkar gott.

  Har jättemycket rabarber i min trädgård, så innan dom blev sådär tråkiga och ”träiga” i smaken kokade jag massa rabarber kräm. Gott, gott i sommarvärmen… :)

  Svara
  • Det är fint med russin i krämen, för lite sötma. Precis som att jordgubbar och rabarber är gott ihop :)

   Man får ju göra av med den medan den är fin! Fylla frysen är inte så tokigt heller om man har plats för det :p

   Svara

Skriv en kommentar.