Ätligt i trädgården & hemmagjord rabarberkräm

Recept på rabarberkräm

Nu har vi snart bott i vårt hus i ett år! Vi har lyckats se hur huset och trädgården ter sig under alla årstider och nu äntligen blommar den upp igen. Jag skulle inte orka ha en svårskött trädgård med perfekt gräsmatta och prydliga blomrabatter. Nä, här frodas ogräset! Men så tycker jag ju ändå att lite trädgårdsfix är roligt ibland… Lättskötta fruktträd och bärbuskar passar mig fint.

Vi har äpple, körsbär, plommon, röda vinbär, svarta vinbär, krusbär, rabarber, blåbär och gojibär. Och några tomatplantor. Och psysalis. Har jag glömt något nu, tro? Haha!

När jag radar upp det så här låter det jättemycket, men det mesta sköter ju sig själv. Det blir dock en massa att härligt att skörda tillsammans med Tea. Än så länge tycker hon det är jättehäftigt. Hon plockar visserligen en massa saker som inte ska plockas också, men det är ju inte så noga.

Hur som helst; rabarbern växer som tusan just nu och jag plockar en bunte som räcker till en stor sats rabarberkräm eller rabarberpaj varje vecka. Så närodlat och ekologiskt som det blir. Himla bra! Har du något ätbart som växer i din trädgård?

Tea i trädgården
Sara i köket

Det har bara blivit rabarberkräm av rabarbern som kommit hittills i år, för det är ju så gott med lite enkel kvällsmat efter jobbet ibland. Jag gör den helt på känsla numera, men tidigare gick jag alltid efter det här enkla receptet:

Hemmagjord rabarberkräm (3-4 port.)

700 g rabarber, ca 6 stjälkar (inte för späda)
4 dl vatten
1-1 1/2 dl socker
2 1/2 msk potatismjöl

Skala eventuellt grova rabarberstjälkar. Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Koka upp rabarber, russin, vatten och socker och låt koka tills rabarbern är mjuk, 5-10 min. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör ner redningen i kastrullen i en smal stråle under omrörning. Låt koka upp och ta av från värmen när första bubblan kommer.

Rabarber och socker

Laga mat
Hemmagjord rabarberkräm

Äggmacka

Med en matig äggmacka till rabarberkrämen, blir kvällsmaten komplett! Det är gott att blanda ner russin i krämen också, eller byta ut delar av rabarbern mot jordgubbar.

Längtar till när resten av frukterna och bären i trädgården tar fart! Och så längtar jag tills första grönsakslådan från Nybrukarna kommer… Vi har börjat prenumerera på en lokal grönsaksbox. Allt odlas ekologiskt och bara typ 2 mil hemifrån. Snart kommer första lådan. Jag är som ett barn som väntar på julafton – spännande!

2 kommentarer

  1. Längtar också till jag får skörda rabarber. Men lär dröja ett tag till, vaknade idag upp till ett vinterlandskap. Så vi har gjort snögubbar idag :)

    Svara

Skriv en kommentar.