Enkel ost- och sparrissoppa

Enkel sparrissoppa

Hur är det hemma hos dig, blir det påssoppa då och då när fantasin tryter? Det är ju smidigt och så, men ärligt talat – hur gott är det? Om du lägger fem minuter till så kan du göra din egen ost- och sparrissoppa istället. Krämig och god, som en varm kopp med soppa ska vara.

Jag använde fulsparris, det vill säga konserverad sådan. Den kostar i princip ingenting. Crème fraiche, grädde och ost på det (mm, mycket fett för att ladda för vintern) så är det i princip klart. Hur enkelt som helst. Billigt också. Nu finns det inga bortförklaringar längre.

Ost- och sparrissoppa (4 port.)

10 cm purjolök
1 gul lök
Smör/olja att steka i
500 g sparris (avrunnen vikt, spara spadet)
5 dl kycklingbuljong (alt. grönsaksbuljong)
3-4 dl spad från sparrisen (alt. mer buljong)
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
150 g riven, lagrad ost
Salt, vitpeppar

Hacka purjolök och gul lök. Stek på ganska svag värme i mycket fett, tills löken är helt mjuk. Tillsätt sparris i småbitar (spara gärna några bitar att lägga i hela mot slutet), buljong och spad från den konserverade sparrisen. Låt småkoka till sparrisen är mjuk, ca 5 min. Ta av från plattan och mixa till en slät soppa. Låt koka upp igen och tillsätt sparade sparrisbitar, crème fraiche, grädde och riven ost. Smaka av sparrissoppan med salt och vitpeppar.

Enkel, vit sparrissoppa - Vardagsmat

Sparrissoppa bakom kulisserna

När stod där, uppflugen på stolen med en hel hög med dammiga höstlöv på köksbordet och sambon noga placerad med reflektor till vänster om mig, så kunde jag inte låta bli att skratta lite. Men vad gör inte en matbloggare för sin bild…

8 kommentarer

 1. Jag älskar sparrissoppa! Men det brukar nog inte vara ost i den jag äter… för min del ska en soppa absolut vara redd eller mixad, den enda klara soppan jag gillar är den gamla hederliga grönsakssoppan på burk ;-)

  Om ni äter (mycket) färsk sparris när det är säsong för det så kan du säkert göra din egen *sparrisbuljong* om du även kokar det du skalat bort och skurit av nertill (är inte gott att äta, men ger ju smak), antingen samtidigt med sparrisen eller senare. Frys in och spara till kalla(re) dagar!

  Ha en bra (mat-)vecka!

  Svara
  • Redd soppa är klart godare än klar, det håller jag med dig om. Men klar soppa har sin charm den också :) Hade jag varit så duktig så hade jag absolut gjort egen buljong, det är ju inte svårt egentligen. Någon gång :)

   Ha en bra vecka, du med!

   Svara
 2. Till slut gissade jag rätt :-)

  Har inte ätit påssoppa på evigheter, och tur är väl det! Som du säger, så lätt att göra själv. Personligen föredrar jag ”fusk-sparris” på burk än den färska vita (jag är lite knäpp kanske). Men jag gillar den smaken bättre faktiskt. Ost- och sparrissoppa med lite bröd till – oj vad gott!

  Ja, visst är man lite konstig när det ska fotas. Man vrider och vänder, krälar och intar vinklar som man annars aldrig skulle göra. Mannen köpte hem en gigantisk reflektor som såg ut som ett stort paraply. Det tyckte han kunde användas i vårt tidigare mycket lilla kök – bara det att jag inte fick plats i det samtidigt då… Så det är förpassat och numera kör jag med trådlös blixt :-)

  Svara
  • Vet du, jag håller med dig! Burksparris smakar mer på något vis… Så vi får väl vara knäppa tillsammans då :p

   Haha inte lätt att trängas med reflektorn i ett litet kök! Jag trängs jag med, men min reflektor är av den platta typen så det går bra :) Men blixt funkar ju uppenbarligen fint det med, då vet vi hemligheten bakom dina bilder :)

   Svara

Skriv en kommentar.