Enkel lövbiffsgratäng

Vi dras med sjuka här hemma. Magsjuka. Mer än så behöver jag inte berätta om hur party-party vår Alla hjärtans dag kommer att bli va? Jag har lyckats hålla mig frisk än så länge (peppar peppar ta i trä) men Daniel den stackaren har legat knall fall sedan i onsdags. Men det gör mig inte så mycket. Det är ju tråkigt att han är sjuk såklart, men det ger mig en chans att vara lite extra ompysslande en dag som denna.

Gäller ju att se det positivt!

Har du några planer för Alla hjärtans dag? Blir det klassisk dejt med middag och bio, en överraskning till din älskling eller kanske bara en skön fredagskväll i tevesoffan?

Enkel gratäng med lövbiff

Middagstipset för dagen funkar finfint vare sig du ska fira Alla hjärtans dag eller ej. Lövbiffsgratängen svänger du ihop på några minuter så du får mer tid över till att kolla din käraste djupt i ögonen eller leta efter skatter djupt inne i din egen navel.

Lövbiff och paprika i en gräddig sås med senap, ost och lite, lite vinbärsgelé för att runda av. Förbaskat gott! Ett middagstips som jag tycker passar vilken (fre)dag som helst!

Enkel lövbiffsgratäng (4 port.)

500 g lövbiff
2 paprikor
2 1/2 dl grädde
1 1/2 msk köttfond
1 msk kinesisk soja
2 msk senap
1 tsk svart vinbärsgelé (alt. lingonsylt, kan uteslutas)
2 dl riven ost
Salt, peppar

Till servering:

Ris/Annat gryn/Klyftpotatis/Blomkålsris
Stor sallad

Sätt ugnen på 225°. Strimla lövbiffen och paprikorna och lägg i en ugnssäker form. Blanda resterande ingredienser och häll över lövbiffen och paprikan. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min, passa så att det inte bränner vid.

Årets senap 2013
Kvarlevorna av förra årets julsenap åkte ner i lövbiffsgratängen. Senapen smakar vitlök och det passade ju alldeles ypperligt till det här (till julskinkan också vill jag meddela!). Har du vanlig senap kan jag tänka mig att en pressad vitlöksklyfta i såsen inte sitter fel.

Lövbiffsgratäng, middagstips
Vi åt blomkålsris till lövbiffsgratängen. Vanligt ris, bulgur eller annat skojigt gryn funkar också bra, liksom klyftpotatis eller ugnsrostade rotfrukter. Och en stor sallad, förstås!

8 kommentarer

  1. Lövbiff äter jag rätt sällan, men kan tänka mig att det passar mycket bra i gryta/gratäng istället för att bara stekas uppåner!
    Hoppas ni fick mysa lite ändå igår, och att du klarar dig ifrån magsjukan..! Räcker väl att en har den? :)

    Svara
    • Det är rätt okej att bara steka också tycker jag – verkligen snabbmat! Man får inte steka mer än några sekunder på varje sida bara ;) Jag verkar ha klarat mig.. Phu!

      Svara
  2. Hej Sara, nu har jag lagat din lövbiffsgratäng – men jag gjorde den i min lergryta – supergott !!! Är det ok om jag lägger upp ditt recept på min blogg ?
    Ha’ en härlig helg ! / Gunnel

    Svara
    • Vad roligt att höra, Gunnel! Självklart får du lägga ut receptet på din blogg. Ange gärna källa och länka hit. Och så smart att göra den i lergrytan, det ska jag komma ihåg. Ska kika in hos dig också, jag har börjat använda min lergryta nu och gillar den verkligen. Inspiration är alltid välkommet.

      Trevlig helg!

      Svara

Skriv en kommentar.