Enkel köttfärspaj

Enkel kottfärspaj

En köttfärspaj är enkel att göra och går hem hos de flesta. Det här är en köttfärspaj med smak av örter och ett krämigt osttäcke med crème fraiche som får smälta ner i köttfärsen. Det gör fyllningen väldigt mjuk och krämig. Använd gärna grövre mjösorter i pajskalet, och tillsätt ett par matskedar vetekli eller linfrön. Det gör pajskalet både godare (ja, faktiskt!) och nyttigare.

Enkel köttfärspaj (5-6 port.)

Pajskal:

4 dl mjöl (gärna grövre mjölsorter, t.ex. grahamsmjöl)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk (alt. yoghurt, fil, vatten – vad du har hemma)

Köttfärsfyllning:

Smör/olja
500 g köttfärs (blandfärs)
1-2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
(1 röd paprika)
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1/2 dl tomatpuré
1 msk vatten
Salt, peppar
2 dl riven ost
2 dl crème fraiche
1 ägg

Sätt ugnen på 200°. Knåda snabbt ihop ingredienserna till pajskalet i en bunke. Tryck ut pajdegen i en pajform med hög, gärna löstagbar, kant. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och fräs köttfärsen. Hacka lök och låt den fräsa med tills den är mjuk. Tillsätt pressad vitlök och eventuellt paprika i tärningar. Smula ner timjan och basilika. Tillsätt tomatpuré och vatten och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Blanda riven ost, crème fraiche, ägg samt salt och peppar och bred ostkrämen över köttfärsen. Grädda pajen mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 30 min.

Köttfärspaj med ostkräm
Ostkrämen breds över köttfärsen och gör fyllningen väldigt mjuk och krämig.

Köttfärspaj, sallad
Servera pajen med en god sallad, så klart! Här med romansallad, fetaost, vattenmelon och mynta.

14 kommentarer

  1. Kötfärspaj är så gott och det låter inte dumt med en ostkräm istället för vanlig äggstanning! Gör själv mest i (låg) pajform, men jag måste verkligen testa att göra en i min form med högre (och löstagbar) kant.

    Svara
  2. Den pajen såg jättegod ut. Och jag gillar tanken på paj utan ägg. Är inte så förtjust i köttfärspaj med ägg och då är ju creme fraiche mycket bättre!!

    Svara

Skriv en kommentar.