Svensk nationaldag och grekisk moussaka

Vilken konstig vecka det blir, när man är ledig mitt i veckan så här! I tisdags var det fredag och idag är det måndag… Det är svårt att hänga med! Men vad gör väl det, skönt att ha en extra ledig dag var det i alla fall! Vi firade med att gosa med bebis (inte vår egen, men jag hade gärna lånat henne!) och äta en riktigt god middag.

Kanske borde man ätit något riktigt svenskt som sill och nypotatis, dagen till ära, men eftersom Sverige inte levererar vädermässigt drömde vi oss bort till sydligare breddgrader istället. Greklands ‘nationalrätt’ blev det – en riktigt god moussaka!

Moussaka är perfekt mat att göra en stor sats av, en kväll när du har lite mer tid. Frys in i matlådor som kollegorna avundsjukt kan tråna efter på lunchen. Det doftar underbart av timjan och kanel och smakar minst lika fantastiskt!

Grekisk moussaka med tzatziki

Grekisk moussaka (6 port.)

Auberginer:

2 auberginer
Salt
Smör/rapsolja

Köttfärssås:

1-2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Smör/rapsolja
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
1 msk oxfond (alt. 1 buljongtärning)
1 msk kinesisk soja
2 krm kanel
1 tsk timjan
Salt, peppar

Ostsås:

50 g smör
1/2 dl vetemjöl
3 dl grekisk yoghurt (blir lite tjockare och friskare, men mjölk funkar också)
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Skär auberginerna i centimetertjocka slantar, lägg på hushållspapper och strö över salt. Låt ligga medan du gör köttfärssåsen. Finhacka lök och vitlök och fräs den mjuk i en stor stekpanna. Tillsätt köttfärsen och stek den färdig. Häll på krossade tomater, tomatpuré, fond, soya, kanel och timjan. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra medan du torkar av aubergineskivorna och steker dem någon minut på varje sida. Bottna en smord, ugnsfast form med aubergineskivorna och varva sedan med köttfärssåsen. Smält smöret till ostsåsen. Pudra över mjölet och vispa till en tjock smet. Spä med yoghurt, lite i taget, och koka under vispning till en tjock sås. Blanda ner det mesta av osten. Häll den tjocka ostsåsen över formen. Toppa med resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 min.

Rökt fetaost
Servera moussakan med en enkel tzatziki och en fruktig sallad med fetaost och melon. Vi testade en rökt fetaost, den var okej men nästa gång köper vi den gamla vanliga igen!

Enkel, grekisk moussaka
Moussaka är ju så gott! En riktig höjdarmiddag!

9 kommentarer

  1. Jag gillar också moussaka greek style med aubergine och kryddorna med kanel bland annat. Gör som du och använder nötfärs och inte lamm. Tack för heads up om den rökta fetaosten som jag har funderat på att testa. Med tanke på konstaterandet om att använda vanlig igen nästa gång gissar jag att den inte imponerade…

    Svara
  2. Lotta och Amy: Fetaosten var okej, smakade lite som en blandning mellan vanlig ost och fetaost. Den smakade nästan lite… Surt! Kanske passar den bättre i biffar eller liknande, istället?

    Svara
  3. Åker till grekland om några veckor och har redan börjat ladda upp. Igår blev det en grekisk sallad och tzatziki. Kanske får det bli din moussaka i helgen. Ser alldeles för god ut för att inte kunna testas!

    Trevlig helg!
    /Johanna

    Svara
  4. Hejsan, sag ditt inlagg hos Sota Saker och blev nyfiken pa och titta in hos dig:)) Ser att du har en massor med gott som faller mig i smaken, som sagt vardagsmat utan att ta bort det goda:)))
    Ska fortsatta att lasa runt och njuta av den goda doften har inne:)
    Kramar,
    Nena

    Svara

Skriv en kommentar.