Enkel gräslöksfisk i ugn, nypotatis och ruccola

Okej, nu blir det två recept med gräslök i rad, det ber jag om ursäkt för.

Eller ja, varför be om ursäkt, förresten?

Jag fick en hel bunta gräslök av mamma och så hittade jag närodlad gräslök (i köksfönstret), den måste den ju nyttjas! Om mindre än två veckor (otroligt att det är så snart) är det ju gräslökens stora högtidsdag – midsommarafton – men gräslök måste ju få njutas fler än en dag om året! Så i veckan blev det ägg- och avokadosallad med gräslök och igår blev det en enkel fiskgratäng med torsk och den tidigare nämnda gräslöken.

Gräslöksfisk, enkel gratäng med fisk

Fiskgratängen blev otroligt god, frisk och somrig tillsammans med kokt nypotatis och en stor näve ruccola. Massor av våra härliga, svenska smaker – det gillar vi – eller hur?

Jag hittade inspirationen till receptet hos Anna, men modifierade det lite efter eget huvud och kylskåp.

Förresten så har jag inte glömt saltet i receptet, om du funderar över det. Istället har jag kaviar i gratängsåsen, det ger både god smak och sälta.

Enkel gräslöksfisk (4 port.)

600 g vit fiskfilé, tinad (t.ex. torsk)
Smör/olja
1/2 dl gräslök, hackad
1 dl crème fraiche, alt. grädde
1/2 dl vitt vin, alt. 1 msk citronsaft + vatten
2 tsk skånsk senap
2 tsk kaviar
1 krm peppar
1 dl riven ost
1 tomat

Sätt ugnen på 225°. Skär fiskblocket i skivor, 2-3 cm tjocka. Smörj en ugnssäker form och lägg fisken i formen. Blanda övriga ingredienser utom tomaten och bred blandningen över fisken. Skiva tomaten tunt och lägg ovanpå. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min, tills fisken är vit och ogenomskinlig.

Enkel fiskgratäng med gräslök
Den fina grytvanten (och kökshandduken under formen) är från Lagerhaus.

Vi borde verkligen äta fisk oftare, här hemma. Det är ju så gott. Och nyttigt. Bättring på det.

9 kommentarer

  1. Klart man ska frossa i gräslök nu när den växer så det knakar. Jag tycker jag klipper gräslök över en massa vi äter. Fisken låter jättegod!

    Svara

Skriv en kommentar.