Enkel fisksoppa med curry

Idag speglar vädret mitt humör. (Eller så är det tvärtom, lite osäker på den saken.) Humöret är sådär, liksom vädret. Eländet hänger i luften men är inte riktigt här än, liksom. Riktigt Lars Winnerbäck-väder. Så jag drar på mig lurarna, lyssnar på Lasse, Melissa och soundtracket från Juno och hoppas att regnet kommer så att solen kan komma tillbaka.

Det är bara en såndär dag, du vet. Men så är det ju torsdag också. Soppdag!

Enkel fisksoppa med curry

Den här fisksoppan med curry är så enkel att göra och har massor av smak. Den kryddiga curryn ihop med de friska tomaterna är yummy. Glöm inte den lilla skvätten citronsaft i slutet, det är en sådan liten detalj som förvandlar smaken. Stinget från sambal oeleken utesluter du om du eller familjemedlemmarna vill ha en något mildare soppa.

Enkel fisksoppa med curry (4 port.)

400 g vit fiskfilé (t.ex. torsk)
1/2 purjolök
Smör/olja att steka i
1 vitlöksklyfta
1 msk curry
7 dl fiskbuljong (vatten + tärning/fond)
1 burk körsbärstomater, ca 400 g
2 dl crème fraiche
150-200 g skalade räkor
1-2 msk pressad citron
1 tsk sambal oelek
Salt, peppar
(Färsk persilja till garnering)

Tärna fisken och salta den. Lägg åt sidan. Finhacka purjo och fräs i en kastrull tills purjolöken är mjuk. Pressa ner vitlök och pudra över curry och fräs någon minut till. Häll på buljong, körsbärstomater och crème fraiche och låt koka i 5-10 min. Tillsätt fisk och låt sjuda tills fisken är klar, ytterligare 5-10 min. Lägg i räkorna i slutet så de precis hinner bli varma. Ta av från värmen och smaka av med pressad citron, sambal oelek, salt och peppar. Strö eventuellt över hackad persilja vid servering.

För dig som inte diggar fisk:

Byt ut fisk och räkor mot kyckling, 300-400 g är lagom. Fiskbuljongen byts ut mot kycklingbuljong. Addera lite grönsaker till soppan för att fylla ut, t.ex. morot eller sockerärter. Stek kycklingen tillsammans med löken och utgå sedan från receptet.

Enkel, het curryfisksoppaFisksoppa med curry och räkor
Lite bröd till fisksoppan är ju alltid gott när man är hungrig. Det är något med att doppa det lite knapriga brödet i soppan… Det är underbart, eller hur?

Denna gången blev det pizzabullar av resterna från helgens pizzabuffé till fisksoppan med curry. En bit pizzadeg, lite tomatsås, skinka, kyckling, svamp, ananas och ost… Pizzabullar är perfekt att rensa kylen med! Gör en sats när du har tid och frys in. Sen är det bara att ta fram när du behöver dem – pizzabullarna tinar på ett ögonblick.

12 kommentarer

  1. Såna dagar är bara att låta passera utan att ge särskilt mycket energi. Sen kommer en ny dag!

    Soppan ser fantastiskt god ut men om jag ska ge mig på fisk så tror jag inte att det blir i en soppa inledningsvis. Jag måste öva upp mig först med lite mer ”kamouflerad” fisk med mycket andra smaker, t.ex. lindat i bacon! Räkorna skulle nog glida med lättare. Men när jag väl kommer till fisk på soppstadiet, då vet jag var jag hittar the soup!

    Trevlig helg!

    Svara

Skriv en kommentar.