Enkel fiskpinnesallad med äppeltzatziki

Enkel, somrig fiskpinnesallad med rädisor

Somrig och fräsch är den här enkla fiskpinnesalladen med somriga, svenska smaker. Krispig sallad på rädisor, salladsärter, nypotatis, gräslök och annat gott tillsammans med varm, frasig, flikig fisk…

Att göra dina egna fiskpinnar är absolut inte svårt. Doppa fiskfilébitar i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. När jag gjorde denna fiskpinnesalladen märkte jag, för sent, att jag fått fatt på burken med vetekli istället för ströbröd, haha! Men det gick bra det med – det är inte så noga! Sesamfrön går också bra som alternativ till ströbrödet. Byt gärna vetemjölet mot grövre mjöl, t.ex. grahamsmjöl, för ett lite nyttigare alternativ. Ta vad du har hemma, för all del. Som sagt, det är inte så noga! Slutsats: Lägg några extra minuters omsorg på enkla, hemmagjorda fiskpinnar – det får du mycket för!

Servera gärna fiskpinnesalladen med en frisk äppeltzatziki med dill. Vitlöken ger ett gott sting. Jag valde svenska smaker på fiskpinnesalladen, kanske kan du byta ut vitlöken mot pepparrot för en extra svensk sallad! Jag kan tänka mig en lite asiatisk touch på fiskpinnesalladen också, med limeskal i fiskpaneringen och wokade grönsaker och nudlar i en woksås. Det kan också vara något, eller hur?

Nog svamlat! Till dagens recept:

Enkel fiskpinnesallad med äppeltzatziki (4 port.)

Enkla fiskpinnar:
600 g vit fisk, t.ex. torsk
1 1/2 dl vetemjöl
Finrivet skal av 1 citron
1 tsk salt
1 krm peppar
2 ägg
1 1/2 dl ströbröd
Smör/olja

Sallad:
1 liter blandade salladsblad
300 g kall, kokt potatis
2 morötter
10 rädisor
2 msk gräslök
2-3 nävar salladsärter/sockerärter

Äppeltzatziki:
1 äpple, fast och syrlig sort
2 dl tjock, naturell yoghurt, t.ex. turkisk
1 vitlöksklyfta
2 dillvippor
Salt

Börja med äppeltzatzikin: Riv äpplet grovt och krama ur det mesta av vätskan. Blanda med yoghurt, pressad vitlök och hackad dill. Smaka av med salt. Tärna sedan den tinade fisken. Ta fram tre tallrikar: blanda mjöl, citronskal, salt och peppar på den första, uppvispat ägg på den andra och ströbröd på den tredje. Doppa fisktärningarna i alla tallrikar. Lägg fisken för att torka medan du hackar ihop alla ingredienser till salladen så smått eller stort som du gillar och orkar med. Hetta upp rikligt med smör eller olja i en stekpanna och stek fisktärningarna tills de är krispiga runtom.

Enkel äppeltzatziki med dill
Äppeltzatziki är ett gott och friskt alternativ till vanlig tzatziki.

Svensk sallad med rädisor, salladsärter och färskpotatis
Krispig sallad med rädisor, salladsärter, morötter och nypotatis…

Enkel fiskpinnesallad med äppeltzatziki
Mjuk, flikig fisk innanför den frasiga paneringen. Smaklig måltid!

8 kommentarer

  1. Hemmagjorda fiskpinnar måste jag som bor vid östersjön med en fiskare som sambo absolut testa! Tzatzikin låter också god, har bara ätit med gurka i förut.

    Svara
  2. Emma: Fräscht och enkelt. Absolut värt de extra minuternas pill :) Min midsommar var fin, tack! Hoppas detsamma om din!

    Lotta: Pressa massa citronsaft över, det är gott både på fisken och salladen ju! :)

    Kajomida: Har du inte testat att göra hemmagjorda Fiskpinnar innan så tycker jag absolut att du ska testa, bums! :) Tzatziki med äpple är riktigt gott, lite friskare än vanlig tzatziki med gurka.

    Svara

Skriv en kommentar.