Enkel falukorv i ugn med dill och pepparrot

Falukorv med dill och pepparrot

Säkert åt du något mer tisdagslyxigt igår än jag, men en sak är säker i alla fall: Falukorven är en bra vardagsvän en trött, febrig tisdag. Det verkar vara fler än jag som är sjuka nu, visst är jag inte den enda som är krasslig? Feber eller ej, falukorv är enkel vardagsmat som är lätt att kombinera med annat än klassiska tomat-senap-gurka. Här med en av mina absoluta favoriter – pepparrot (bästa sättet att övertala sig själv att äta när matlusten inte är på topp).

Enkel falukorv i ugn med dill och pepparrot (4 port.)

600 g falukorv
2-3 tomater (alt. äpple)
Smör/olja
1/2 purjolök
1 burk crème frâiche
1/2 dl hackad, färsk dill (alt. hälften så mycket torkad)
3 msk riven pepparrot
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200°. Skiva falukorven och tomaterna. Varva i en smord, ugnssäker form. Strimla purjolöken och strö den över. Blanda övriga ingredienser till en pikant dressing som du brer över alltsammans. Gratinera mitt i ugnen tills det är genomvarmt och fått lite färg, ca 20 min.

Servera med potatismos. (Äntligen möjligt igen, en fördel med att hösten är på ingång!)


Nu vill jag ha alla dina bästa falukorvstips! Hur äter du helst din falukorv? Ugnsgratinerad, stekt, i en gryta? Klassiska smaker eller kanske någon ny, spännande smakkombo?

Enkel falukorv i ugn med dill och pepparrot

11 kommentarer

  1. Det där låter väldigt gott och sparas direkt!

    En favorit här är en enkel variant… lägg skivad falukorv i kall stekpanna, sätt på medelvärme, vänd korven när den börja fräsa till lite och börjar få färg, vänta tills andra sidan ”fräser” och häll sedan på en blandning av mjölk (ej lättmjölk, då förr en blandning av lättmjölk och grädde) som du blandat i mycket pepparrot i (ur tub). Låt det hela småputtra ett par minuter, det gör inget om pepparrotssåsen blir ”grynig”. Kokt potatis till och mer pepparrot om man vill förstås.

    Annars kör jag gärna den ”klassiska” ugnsstekta hela falukorven där jag i skårorna har tunna äppel- och lökskivor, brer över (stark) senap och sen lite ströbröd, kanske ett par tunna skivor smör över… och sen potatismos till det.

    Inga komplicerade grejor utan vardagsmat som även passar när man är sjuk – krya på dig!

    Svara
  2. Gott med pepparrot och dill till korven – har jag aldrig provat. Kanske passar extra bra med pepparrot om du är krasslig nu och behöver rensa näsan :-) Mycket förkylningar nu, men det kommer ju som ett brev på posten när skolorna börjar och alla börjar sprida basiluskerna från de små jäklarna. Jag menar de små underbara liven :-)

    Jag är nog ganska traditionell och gör helst korven så här:
    http://lottakruse.blogspot.no/2011/10/falukorv-i-ugn-med-vasterbottenmos.html
    Med ett supergott västerbottenmos till och tomaterna så är jag i himlen.

    Fast jag kan nog tänka mig att lämna det traditionella och prova med pepparrot och dill, fast då när jag är gräsänka för det skulle tyvärr inte gillas av Mannen…

    Krya på dig!

    Svara
    • Pepparrot är lite speciellt och det är väl en sån sak man antingen älskar eller hatar :) Passar bra nu när ungarna sprider baciller till höger och vänster ;)

      Du som gillar din falukorv mer stekt kanske ska börja med att steka korven och tomaterna i ugnen lite först, innan du häller på såsen. Den blir nämligen lite mer kokt än stekt såhär! Men det borde gå fint att göra vilket som. Västerbottenmos låter mums. Roligt att piffa upp det traditionella!

      Tack, jag är lite piggare nu! :)

      Svara

Skriv en kommentar.