Enkel currygryta med kyckling och blomkål

Mums… Det här var så gott! Full pott, helt enkelt. Tänk att jag för knappt ett år sen gick runt och levde ett helt blomkålslöst liv. Nu, när jag kommit på bättre tankar, äter jag det gärna i alla former – rå, kokt, stekt, ugnsgratinerad, som blomkålsris eller blomkålsmos. Här fick den ta huvudrollen i en gryta av det lite nyttigare slaget.

Currygryta med kyckling och blomkål

Currygrytan med kyckling och blomkål blir en härligt lätt gryta trots den kraftiga currysmaken – tack vare yoghurten. Den turkiska yoghurten gör grytan härligt krämig utan att göra den tung. Vill du trots allt ha en lite gräddigare gryta, använd crème fraiche istället för yoghurt. Föredrar du lax eller annan fisk så passar det bra istället för kycklingen. En gryta som passar även för dig som äter GI/LCHF. Annars kan en bit bröd vara gott att servera till, för att fånga upp skyn.

Enkel currygryta med kyckling och blomkål (4 port.)

600 g kycklingfilé
Salt, peppar
Smör/olja att steka i
2 blomkålshuvuden
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk curry (gul)
2 dl vatten
20 körsbärstomater
4 dl turkisk yoghurt (alt. 3 dl crème fraiche + 1 dl vatten)

Till servering:

Sallad
(Bröd)

Dela kycklingfilén i lagom stora munsbitar. Salta och peppra. Stek kycklingen färdig. Lägg åt sidan. Dela blomkålen i buketter. Strimla den gula löken. Pressa vitlöken. Stek blomkål, lök och vitlök i en stor stekgryta tills löken mjuknat. Pudra över curryn, blanda om och låt fräsa med någon minut. Tillsätt vatten och tomater och koka tills tomaterna mjuknat, ca 5 min. Lägg i de färdigstekta kycklingbitarna när någon minut återstår, så den hinner bli varm. Ta av från värmen och blanda ner yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

Grundreceptet till grytan har jag hittat i denna månadens nummer av Matmagasinet.


Tjoff, sa det bara, så blev det helg igen. Jag ska njuta av en helt och hållet villkorslös sådan – den första på länge. Inga planer. Bara slappa. Jag önskar dig en trevlig helg!

11 kommentarer

  1. Gott och fräscht! Härligt med yoghurt i för det krämiga. Fixade också en currygryta som du sett, med tomater som här fast med fläskfilé. Visst är den hederliga currykryddan god?! Bra när man kan variera proteinet att blanda i grytan också.

    Låter toppen med en helg utan något inbokat. Bara vara och slappa. Eller inte slappa. Att det får bli som det blir.

    Ha en kanonhelg!

    Kram Lotta

    Svara

Skriv en kommentar.